Arhivă : Cronici Înapoi

VIDEO. AUDIO. 'Musical bridges - punți între trecut și prezent, punți între culturi', concert-eveniment găzduit de Muzeul Național Cotroceni

Publicat: joi, 18 Ianuarie 2018 , ora 14.01

În ambianța caldă și primitoare a Salonului Cerchez de la Muzeul Național Cotroceni sau "într-un Cotroceni paralel", așa cum l-a numit unul dintre invitații prezenți la eveniment, s-a derulat miercuri, 17 ianuarie 2018, în fața unui public numeros și entuziast, concertul Musical bridges - punți între trecut și prezent, punți între culturi, organizat de Radio România Muzical, de Forumul Cultural Austriac și de Muzeul Național Cotroceni.

Aflată sub semnul Centenarului României și al Zilei Culturii Naționale, seara a avut în centrul său o premieră românească. Sonata op. 22 nr. 1 pentru violoncel și pian de Constantin Silvestri, a cărei partitură a fost considerată dispărută, a fost redescoperită de Raluca Știrbăț în 2017, la Viena și adusă în fața publicului bucureștean de aceasta, alături de care l-am putut asculta pe violoncelistul de origine austriacă Rudolf Leopold. Dăruirea și pasiunea vădită a celor doi muzicieni, pe care le-am perceput nu numai la Silvestri, ci și la lucrările de Brahms, Enescu, Berg și Bartok prin care aceștia și-au desăvârșit frumosul program, au impresionat cu siguranță publicul prezent. I-am întâlnit în sală, printre alții, pe arhitectul Șerban Sturdza, pe care îl leagă o veche prietenie de Raluca Știrbăț, alături de care s-a implicat în proiectul de salvare a casei lui George Enescu:

"Eu cred că e un lucru excepțional care s-a petrecut și că ceea ce a afirmat aici doamna Știrbăț referitor la a cânta mai mult în România aceste piese și la a ști mai multe despre biografia lui Silvestri ar fi un lucru extraordinar; iar pentru activitatea ei și ca pianist, dar și ca om de cultură, pentru ceea ce descoperă sau scrie dânsa între concerte, mi se pare un reper din ce în ce mai valoros pentru cultura română."

Excelența Sa doamna Isabel Rauscher, Ambasador al Republicii Austria în România:

"Niciodată nu poți avea destule punți care unesc oamenii sau aduc laolaltă mai multe tradiții muzicale, cum a fost cazul acesta. Un mod minunat de a începe anul!"

Excelența Sa doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România:

"A fost extraordinar. Am putut asculta o pianistă de o virtuozitate absolut excepțională, care a cântat atât Brahms, cât și Bela Bartok. E o foarte mare pianistă, transmite foarte multă pasiune, implicare, concentrare."

Liliana Staicu, manager Radio România Muzical, ne-a vorbit despre importanța implicării unui post de radio dedicat muzicii clasice în viața culturală propriu-zisă, dar și a relaționării directe a acestuia cu ascultătorii săi:

"Extrem de important pentru un post de muzică clasică este și contactul cu ascultătorii, cu publicul meloman, și momentele în care reușim să creăm astfel de evenimente, pentru că ceea ce s-a întâmplat în această seară aici consider că a fost cu adevărat un eveniment, cu atât mai mult cu cât aduce în fața publicului o creație care, iată, de decenii nu a mai putut fi auzită la București. Consider că este extrem de important să creezi și să menții un contact cu publicul ascultător, cu cei care zi de zi sunt alături de tine pe undele radio, dar care simt nevoia de a fi și în preajma marilor muzicieni în concerte live."

Concluziile de la finalul serii i-au revenit pianistei Raluca Știrbăț:

"Reacția la cald, a mea personală, este că a fost o seară mai mult decât reușită. Noi, muzicienii, suntem foarte mulțumiți. A fost o seară reușită, o seară - pentru mine, cel puțin - foarte emoționantă, pentru că am botezat, ca să zic așa, Sonata de Silvestri în București și mă bucur că am avut un public extrem de călduros, extrem de numeros și de receptiv. Aș dori să mulțumesc gazdelor, personalului de la Muzeul Cotroceni - este o locație extraordinară și extrem de inspirantă pentru orice muzician, Forumului Cultural Austriac, care într-un timp foarte scurt s-a mobilizat și ne-a susținut admirabil și, în primul rând, Radio România Muzical și doamnei Cristina Comandașu care, nu doar cu precizie, ci și cu mult entuziasm, a organizat tot acest eveniment care credem noi că a făcut publicul fericit pe de-o parte și a cinstit așa cum se cuvine, în primul rând, memoria lui Constantin Silvestri, pentru că el a fost sărbătoritul principal al serii."


Reportaj realizat de Ana Diaconu