Arhivă : Cronici Înapoi

Vrei să fii… meloman? - Ediția a III-a, 3-5 noiembrie 2017

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2017 , ora 16.27

În perioada 3-5 noiembrie 2017, la Arad, a avut loc cea de-a treia ediție a Concursului interjudețean "Vrei să fii...meloman?", concurs coordonat de prof. Georgiana MARIA de la Liceul Teoretic "Adam Müller Guttenbrunn" Arad și prof. Victor MARIA de la Colegiul de Arte "Sabin Drăgoi" Arad. Concursul s-a bucurat de sprijinul organizatoric al Inspectoratului Școlar Județean Arad și Casa Corpului Didactic Arad.

Competiția, înscrisă în Calendarul Activităților Educative Regionale al Ministerului Educației Naționale, a atras numeroși participanți, atât din județul Arad cât și din județele Bacău, Bihor și Iași care, în urma prezenței la concurs și-au manifestat aprecierea și intenția de a reveni la ediția următoare.

Concursul s-a desfășurat în sala festivă a Colegiului de Arte "Sabin Drăgoi". În prima zi de concurs, după festivitatea de deschidere, a început concursul cu secțiunea "Muzică și computer" (prezentări powerpoint) - participare directă. Aceasta a fost urmată de două workshop-uri (simultan): unul pentru elevii participanți și unul pentru profesori, la care au participat coordonatorii elevilor înscriși în concurs, juriul concursului, dar și profesori de muzică și arte plastice din județul Arad.

În cea de-a doua zi de concurs s-au desfășurat secțiunile "Ascultăm împreună!" (echipe), "Tineri melomani" (o noutate e acestei ediții - secțiune rezervată celor mai mici interpreți vocali sau instrumentiști, copii până în clasa a IV-a) și "Sunt cel mai pasionat!" (individual), urmate de deliberarea juriului și premierea pe secțiuni. În continuare, participanții, profesorii îndrumători și voluntarii din echipa de organizare au oferit participanților o seară surpriză - activitate recreativă, în cadrul căreia participanții au socializat, au schimbat impresii și au creat legături de prietenie.

În ultima zi participanții, împreună cu voluntarii, au participat la o plimbare culturală - activitate de cunoaștere și promovare a patrimoniului arhitectural și istoric al orașului Arad.

Au participat la concurs 325 de elevi și 32 profesori îndrumători de la 24 de școli din 4 județe: Arad, Bacău, Bihor și Iași.

Concurenții și-au etalat cunoștințele muzicale într-o serie de probe, unde pe lângă acestea a contat viteza de reacție și munca în echipă. De asemenea, au avut ocazia de a de exprima și în scris, desen sau folosind mijloacele digitale, realizând lucrări extaordinare pe teme muzicale. Audițiile muzicale propuse concurenților au fost oferite de Radio România Muzical, prin proiectul național Ascultă 5 minute de muzică clasică.

Juriul a fost alcătuit din: prof. Andrada MARCU - inspector Arte, prof. Carmen ȘUTEU, prof. Gabriela IANCSIK, prof. Dulcica FLOREA și prof. Anda TĂMAȘ de la Colegiul de Arte "Sabin Drăgoi" și prof. Camelia CIRCA-CHIRILĂ și prof. Diana ȘIMONCA-OPRIȚA de la Colegiul Național "Moise Nicoară".

Alături de premiile și mențiunile acordate de juriu, Radio România Muzical a acordat premii speciale celor mai buni concurenți la audiții muzicale, iar Filarmonica de Stat Arad a acordat un premiu special celui mai bun interpret din concurs, premiu constând în posibilitatea de a evolua în cadrul unui concert de Tinere Talente pe scena Filarmonicii. La fiecare secțiune s-a va acordat și câte un premiu al publicului.

În timpul concursului s-a conturat și cel de-al doilea număr al revistei concursului "Trepte spre muzică", colectivul de redacție fiind format din elevi ai Liceului Teoretic "Adam Müller Guttenbrunn", coordonați de d-na prof. Cristina HANȚ.

Acum la finalul celei de-a treia ediții a concursului ,,Vrei să fii... meloman?" putem afirma, cu multă siguranță, că sunt din ce în ce mai mulți pasionați de muzică printre tineri (peste 300 de concurenți e un număr impresionant, de participanți, nu-i așa?)... Această manifestare este, în primă instanță, o întâlnire a iubitorilor de muzică din școlile nevocaționale, cu alte cuvinte, o întrunire a celor care, printre teme și activitățile școlare, găsesc interval pentru iubirea de muzică. Concursul este, mai apoi, o sărbătoare - înțeleasă ca ieșire din rutina zilnică pentru trăirea întru bucurie.

S-au deschis ferestre spre frumos, spre lumina din noi, spre armonia din lucruri prin cele cinci secțiuni ale concursului: ferestre spre frumusețea sufletului tânăr, spre arta plastică, mânuirea discursului filmic sau spre creația literară. Individual sau pe echipe, tinerii aceștia au dovedit că, atunci când fac ceva din pasiune, stârnesc mirare, o frumoasă mirare. Privind în jur, îi vezi pe copiii aceștia nu mai înalți decât o floare, îi măsori și prin raportare la visurile lor și îți zâmbește sufletul de fericire, pentru că ei vor să fie și sunt melomani. Ce au de câștigat? Multe! Își zidesc ființa în armonie, pașii lor sunt mai siguri, ochii lor ne dezvăluie un alt orizont.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în acest proiect: partenerilor noștri, echipei de organizare, participanți, profesori îndrumători. Să ne vedem cu bine la următoarea ediție, la începutul lunii noiembrie 2018!

prof. Georgiana și Victor Maria
prof. Cristina Hanț