Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 21 octombrie 2017 - Conferința de presă dedicată pianistei Clara Haskil

Publicat: luni, 23 Octombrie 2017 , ora 12.33
După ce am participat la Conferința de presă din 21 octombrie de la Librăria Humanitas - Cișmigiu ce a evocat personalitatea pianistei Clara Haskil, am citit pe nerăsuflate cartea pe care Jérôme Spycket i-a dedicat-o. Această briografie a fost lansată după 30 de ani într-o nouă traducere. Despre acest volum și despre Festivalul Clara Haskil, ajuns în această toamnă la a IV-a ediție au vorbit compozitorul Dan Dediu, Pianista Alina Azario și Vlad Alexandrescu - specialist în filosofia și istoria artelor, într-o întâlnire moderată de Cristina Comandașu - redactor șef Radio România Muzical:

Clara Haskil, o mare muziciană născută în România, evocată în acest volum foarte ușor de citit și care aduce niște amănunte biografice foarte interesante, care pune în lumină un destin unic, i-aș spune. Alina Azario scrie aici: "Clara Haskil a transformat talentul în geniu". Cred că nu este prea puțin spus.


Vă spuneam, am citit și eu această carte interesată de descrierea fascinantă a celor prezenți care au evocat-o pe marea pianistă de origine română. Într-adevăr volumul scris de muzicologul francez Jérôme Spycket se citește repede, aproape singur, așa cum ne-a asigurat compozitorul Dan Dediu:

Răzbate din această carte dragostea pe care autorul o are față de progagonista acestei cărți. Se citește ca un roman. Zugrăvirea contextului istoric este una foarte colorată, parcă vezi un film colorat, deși toate fotografiile de aici sunt alb-negru.


Cu emoție Vlad Alexandrescu a evocat câteva episoade mai speciale din viața Clarei Haskil, o pianistă care producea fascinație asupra publicului:

Clara Haskil a fost un artist care a fost adorat de public și figura ei era o figură extrem de modestă și gândindu-se la cum să își amelioreze tehnica și prestația ei pianistică.


O tehnică desăvârșită, comparată adesea cu cea a lui Vladimir Horovitz, o capacitate uimitoare de a reproduce o lucrare doar ascultând-o, un ascuțit spirit autocritic ascundeau o emotivitate exarcebată risipită doar atunci când Clara Haskil începea să cânte, fascinând. Aceasta este personalitatea unei mari pianiste care a condus la înființarea Festivalului Clara Haskil, desfășurat de patru ediții la Sibiu, manifestare inițiată de pianista Alina Azario:

O ediție mai concentrată, mai restrânsă, am redus la doar trei zile de festival, patru concerte. Mi-am dorit cumva să riscăm puțin mai mult, în sensul în care muzicienii care vin vor cânta în duo-uri, trio-uri, alături de Orchestra Simfonică București sau solo. Muzicienii invitați sunt Valentin Răduțiu, Per Rundberg, violoncelistul Niklas Schmidt, Adrian Iliescu și voi fi eu.


Așadar vă îndemn la rândul meu să citiți acest volum lansat de editura Humanitas și dacă vă veți afla la Sibiu, în perioada 27 - 29 octombrie participați la concertele dedicate Clarei Haskil în festivalul care îi poartă numele.


Reportaj realizat de Jeanine Costache