Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Camerata Regală a deschis stagiunea Universității Naționale de Muzică din București

Publicat: miercuri, 18 Octombrie 2017 , ora 13.37

„Vă doresc să vă bucurați de acești 12 muzicieni, care sunt cu toții absolvenți ai acestei instituții de învățământ superior și vă doresc să învățați, încet, dar sigur, drumul către Sala George Enescu și către celelalte săli de concerte ale Universității Naționale de Muzică din București.”

A fost cuvântul de întâmpinare al pianistei Verona Maier, prorector al Universității Naționale de Muzică din București, rostit înaintea concertului de deschidere a stagiunii Noi dăm tonul!.

Muzicienii Cameratei Regale au urcat pe scena Sălii George Enescu a Universității Naționale de Muzică într-o formulă restrânsă, au ales să prezinte două dintre cele mai celebre opusuri din creația camerală romantică și au reușit, fără probleme, să încarce o sală pe care nu am mai văzut-o astfel decât la festivitățile studențești de absolvire.

În Cvintetul Păstrăvul de Franz Schubert, membrilor Cameratei Regale li s-a alăturat pianistul Andrei Licareț:

„Am fost foarte bucuros pentru că toți suntem colegi sau am fost colegi și ne cunoaștem și ne simțim bine pe scenă împreună. Vreau să o felicit pe doamna Verona Maier pentru această splendidă inițiativă de a organiza o stagiune camerală cu foști studenți. Este un lucru foarte bun, cred eu. Chiar mă gândeam că de când am terminat studiile în conservator, nu prea am mai avut ocazia să vin pe aici și am revenit cu plăcere, mai ales pe scena pe care am cântat multe, multe examene în timpul studenției mele.”

A urmat apoi Octetul op.20 de Felix Mendelssohn, pe care muzicienii l-au interpretat stând în picioare și au reușit astfel să încarce scena cu foarte multă energie, cu un sunet amplu și plin și cu avântul tineresc atât de specific Cameratei Regale, ansamblu fondat cu numai opt ani în urmă. Partitura viorii I, în ambele opusuri, a fost interpretată de Radu Chișu, concertmaestrul Cameratei, cu care am stat de vorbă la final:

„Ne bucurăm că putem să ajutăm să aducem public și la această sală de concerte, care este excelentă pentru muzică de cameră. Sper din tot sufletul să existe deja, la sfârșitul acestei stagiuni, o rutină în care oamenii să vină și să se obișnuiască să vină și aici la concerte. Stagiunea Cameratei Regale pregătește un eveniment foarte mare și foarte frumos și sperăm, cu această ocazie, să creăm și o tradiție… Este vorba despre un concert de Anul Nou, în data de 2 ianuarie, la Ateneul Român, care urmărește să sărbătorească Anul Nou cum sărbătoresc vienezii.”

Reportaj realizat de Ana Diaconu