Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Transylvanian International Piano Competition

Publicat: luni, 17 Iulie 2017 , ora 12.02

La Brașov s-a încheiat prima ediție a Concursului Internațional de Pian, inițiat și organizat de Ioan Draoș Dimitriu, cu scopul de a crea un nou centru de excelență muzicală. Și primul pas a fost realizat, deoarece la cele patru categorii ale competiției s-au prezentat 55 de candidați din 16 țări, ceea ce reprezintă deja un succes.

Desigur, punctul central al Concursul Internațional de Pian Transylvanian de la Brașov, l-a constituit categoria D, Young Artist, destinată muzicienilor cu vârste între 19-28 de ani. S-au înscris 24 de candidați și s-au prezentat 22 din 10 țări. Astfel, sâmbătă, 15 iulie am asistat la un adevărat maraton pianistic. De fapt, a fost etapa I, în care cei 22 de pianiști au avut de interpretat un program alcătuit dintr-un preludiu și fugă de Johann Sebastian Bach, o lucrare clasică și una romantică sau de secol XX.

Am urmărit 22 de evoluții interesante cu viziuni proprii asupra repertoriului abordat, prezentate cu seriozitate, fantezie, virtuozitate și expresivitate. Dintre aceștia, duminică, 16 iulie au trecut în cea de-a doua etapă, opt candidați. Din Franța, Ucraina, Japonia, Taiwan și trei din România. Cei opt tineri pianiști, în a doua etapă au pregătit un program la liberă alegere. A fost o încântare să-i ascultăm, dar mai ales a fost o bucurie pentru noi, că tinerii muzicieni români au fost la înălțime și au impresionat prin interpretarea repertoriului ales.

Din cei opt candidați, reprezentantul nostru, Cadmiel Boțac, în lucrări de George Enescu și Friedrich Chopin a strălucit, uimind juriul prin tehnica sa, prin expresivitate și prin profunzimea sa. De aceea i s-a și decernat premiul I al categoriei D și tot lui i-a revenit și premiul Radio Români Muzical, care constă într-o sesiune de înregistrări speciale în studiourile Radio România.

Așadar, o primă ediție a Transylvanian Piano Competition de la Brașov, care a fost un succes. Sperăm să devină o tradiție și un reper în circuitul internațional al competițiilor pentru pian.


Reportaj realizat de Octavia Galescu