Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Lansare de disc - Anotimpurile - în cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2017

Publicat: vineri, 9 Iunie 2017 , ora 13.36

Joi 8 iunie 2017 de la ora 19.00 a avut loc la Biblioteca Bizantină din București lansarea discului "Anotimpurile", în cadrul Turneului Internațional Stradivarius.

Iubitorii de muzică i-au întâlnit și i-au putut admira într-un scurt concert, urmat de o sesiune de autografe, pe cei doi protagoniști ai compact-discului, violonistul Alexandru Tomescu și bandoneonistul argentinian Omar Massa. Ei au realizat înregistrările alături de Orchestra Symphactory sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, interpretând cele patru Anotimpuri de Antonio Vivaldi și replica lor, cele patru Anotimpuri de Astor Piazzolla.

Detalii despre această aventură pe două continente ne dă chiar Alexandru Tomescu:

"Este un disc legat direct de această trecere a timpului, fiindcă anul acesta am aniversat deja 10 ani împreună cu vioara Stradivarius - este un disc înregistrat cu acest instrument - și am vrut să marchez acest moment aniversar. N-am ales doar cele patru anotimpuri de Antonio Vivaldi, ci și perechea lor sud-americană semnată de Astor Piazzolla, însă într-o prezentare aparte. Dacă de obicei ele se cântă vioară plus orchestră de cameră în aranjamentul semnat de Leonid Desiatnikov, am simțit mereu această nevoie, această dorință de a avea acolo ingredientul lipsă, ingredientul secret care, în cazul muzicii lui Piazzolla, este sonoritatea bandoneonului. Este greu de spus dacă muzica lui Astor Piazzolla e o muzică 100% clasică sau 100% non-clasică. În orice caz, este o muzică de graniță și eu pot spune că m-am regăsit foarte mult în această lipsă de măsură, în aceste excese din muzica sa… adică este totul sau nimic."

Calitatea acestui Compact Disc este impecabilă, înregistrările au fost făcute sub conducerea inginerului de sunet german Jakob Haendel, deținător al unui premiu Grammy, iar Alexandru Tomescu a interpretat Anotimpurile de Vivaldi pe vioara Stradivarius Elder-Voicu din 1702 aparținând Patrimoniului Național al României.

Iar despre bandoneon ne-a spus câteva cuvinte Omar Massa:

"Nu trebuie să facem confuzie între bandoneon și acordeon, așa cum se întâmplă adesea… Diferența ar fi poate ca între oboi și flaut, sunt două instrumente diferite. Bandoneonul a fost construit în Germania și, la bază, era folosit ca să înlocuiască orga în bisericile sărace; sonoritatea bandoneonului este foarte asemănătoare cu orga."

Reportaj realizat de Laura Ana Mânzat