Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Internațional 'Tinere Talente' de la Râmnicu Vâlcea a ajuns la cea de-a 38-a ediție

Publicat: marți, 23 Mai 2017 , ora 15.34

Filarmonica "Ion Dumitrescu" și primăria orașului s-au implicat în această întâlnire a celor mai performanți tineri interpreți ai momentului, o adevărată sărbătoare pentru publicul vâlcean.

Festivalul a propus ascultătorilor patru concerte; am asistat deja la primele trei. În deschiderea de sâmbătă 20 mai de la orele 12,00 au evoluat elevi ai Liceului de Arte "Victor Giuleanu" din Râmnicu Vâlcea, premiați la Olimpiada de Interpretare din această primăvară, cu un repertoriu foarte divers. Al doilea concert din seara de sâmbătă 20 mai, a aparținut tinerilor înscriși în Fundația "Remember Enescu" și a fost prezentat de d-na Mihaela Tomescu, președinta fundației. Ne-au impresionat copii cu un palmares bogat în premii la diverse concursuri: Eva Garet, o micuță pianistă de doar 11 ani, care a reușit să uimească publicul printr-o acuratețe tehnică ieșită din comun, apoi Valentin Dimitrie Simion care a fascinat prin intensitatea stărilor pe care le-a transmis publicului, interpretând la violoncel Rapsodia Ungară de David Popper. Au urmat Octavian Pârlea, cu două lucrări care l-au omagiat pe George Enescu, realizate excepțional, grațioasa pianistă Teodora Țepeș și, nu în ultimul rând, violonistul Radu Ropotan, student la Royal Academy of Music din Londra care ne-a oferit pagini celebre de Enescu și Wieniawski, interpretate cu virtuozitate și multă dăruire.

Seara de duminică 21 mai, la care a participat și Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" dirijată cu autoritate și rafinament de Daniel Enășescu, a inclus trei concerte pentru trei instrumente diferite, violoncel-pian-vioară. I-am urmărit pe Jan Sekaci, deja un tânăr maestru al instrumentului său, în primul concert de Joseph Haydn, pe Ana Antonia Tudose, puțin prea timidă pentru lucrările abordate, Andante Spianato și Marea Poloneză de Frédéric Chopin și pe Ștefan Aprodu, un foarte tânăr violinist, este doar în clasa a 7-a la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", dar abordează lucrări de mare dificultate și le realizează la un nivel foarte înalt.

Laura Ana Mânzat