Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 16 mai 2017

Publicat: miercuri, 17 Mai 2017 , ora 12.58

Aflată pentru prima dată în stagiunea seratelor de marți, violoncelista Maria Izabela Ghergu a reușit să strângă un public numeros, Sala mică a Ateneului Român devenind în 16 mai neîncăpătoare pentru cei veniți să o asculte. Maria Izabela Ghergu este încă elevă la la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București, dar a reușit deja să strângă numeroase premii la concursurile naționale și internaționale, printre care Premiul al III-lea la Concursul internațional de violoncel din Liezen, Austria. Într-un program caleidoscop care a cuprins lucrări de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Serghei Rachmaninov, Gabriel Faure, Karl Davidov, Gaspar Cassado și o lucrare românească de Constantin Dimitrescu, Maria Izabela Ghergu a reușit să arate virtuozitate, expresivitate și o coloristică timbrală deosebită, semn că este stăpână pe instrumentul său. A secondat-o cu brio pianista Adela Lörincz, alături de care Maria Izabela Ghergu a primit aplauze entuziaste. După lungi rechemări la rampă și după un bis, Maria Izabela Ghergu ne-a împărtășit bucuria primei apariții pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român:

"A fost o atmosferă specială. Am avut foarte mari emoții, dar niște emoții pozitive. Am simțit publicul alături de mine și-atunci asta m-a ajutat să trec peste emoțiile mele. A fost unic! Nu cred că am mai experimentat așa ceva pe scenă. Sentimente noi am trăit în seara asta. Am vrut să transmit o stare de liniște și încredere."

I-a urmărit cu atenție evoluția violoncelistul Marin Cazacu, cel care de ceva vreme îi îndrumă pașii:

"Foarte complex pentru o tânără violoncelistă - 18 ani de-abia i-a împlinit. Este unul dintre talentele României autentice, sincere, firești, naturale. Modul ei de a-și pune amprenta personală asupra fiecăreia dintre lucrările pe care le-a interpretat… a fost atât de natural și bine gândit fiecare lucru pe care l-a exprimat prin sunetele violoncelului. Este o violoncelistă care impresionează cu această căldură și această umanitate în expresia artistică. Sperăm să o ascultăm mai des și în lucrări din ce în ce mai ample și mai complexe. Ea este o foarte bună muziciană de cameră, o foarte bună orchestrantă, o foarte bună profesoară. Este, cum aș spune eu, deja un muzician complex, care-și găsește cât mai multe domenii de exprimare. Tehnică - foarte bună, o muzicalitate în care sunetele erau colorate, erau pictate, o alternanță a vibrato-nonvibrato atât de frumoasă în lucrările romantice de exemplu. Dar, pe de altă parte, stilistic s-a adaptat foarte bine și la Beethoven, ne-a cucerit și-n Bach și în piesa românească, o piesă atât de sensibilă pe care ea pur și simplu a recreat-o într-un fel cum rar o fac și marii artiști."

Reportaj realizat de Jeanine Costache