Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Conferința de presă - Suflet în culori

Publicat: vineri, 31 Martie 2017 , ora 13.31

Astăzi, 31 martie 2017, a avut loc de la ora 11.00, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I din Capitală, conferința de presă ce promovează cea de-a IV-a ediție a concertului caritabil 'Suflet în culori'. Evenimentul va avea loc mâine la Sala Radio și este organizat, ca de obicei, de Asociația Help Autism și de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură. La conferință au participat din partea Centrului Info Europa Doris Theodora Mircea, Daniela Bololoi - președinta Asociației Help Autism, Mihai Stan - președintele Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, dar și cei trei muzicieni care vor susține concertul de mâine: violonista Clara Cernat, pianistul și compozitorul Thierry Huillet și clarinetistul Gari Cayuelas-Krasznai. S-a vorbit despre importanța ajutorului specializat pentru copiii care suferă de autism și despre modalitățile în care ei pot fi ajutați să se adapteze în această societate. Mai mult am aflat că în 2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, obiective importante din București vor fi iluminate în albastru, cu ocazia acestui eveniment: Muzeul Dimitrie Gusti, Palatul Cotroceni, Muzeul George Enescu, Sala Radio și multe altele.

Despre impactul emoțional pe care îl are concertul de mâine seară a vorbit Clara Cernat:

"Numai muzica poate atinge fără cuvinte o culme a sensibilității. Eu aș vrea să vă spun cât de emoționată sunt să vă transmit o invitație pentru a vibra împreună."

Despre tineri muzicieni cu autism cu care a lucrat ne-a povestit în final compozitorul și pianistul Thierry Huillet:

"Am avut de-a face cu copii cu o formă autism. Drept să spun, am constatat efectul extrem de pozitiv al muzicii asupra lor și chiar relația cu profesorul. Unul chiar nu mi-a spus că are forma asta de autism și l-am ghicit eu. Cu experiența avută cu alți doi, am ghicit că acesta fiind cel mai mare, mai complexat, mai interiorizat, așa, și l-am ghicit. Și începând din momentul în care l-am ghicit a devenit un alt om."
Reportaj realizat de Radu Mihalache