Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert dedicat aniversării Radio România Muzical la Sala Radio

Publicat: vineri, 24 Martie 2017 , ora 23.44

Vineri, 24 martie 2017, s-au împlinit 2 decenii de când Radio România Muzical a emis pentru prima oară. Unicul post de muzică clasică din țara noastră a încheiat seria evenimentelor dedicate acestei aniversări cu concert extraordinar susținut de Orchestra Națională Radio, condusă de Cristian Măcelaru, în care solistă a fost pianista Alexandra Dariescu.

Concertul nr.2 în do minor de Serghei Rahmaninov a deschis seara aniversară de la Sala Radio; o alegere extrem de inspirată și o interpretare pe măsură, ținând cont de aplauzele ce au durat minute în șir.

Pianista Alexandra Dariescu:
"A fost o seară de neuitat. A fost o experiență incredibilă și o adevărată onoare să cânt cu Orchestra Națională Radio și cu Cristian Măcelaru. M-am simțit liberă, m-am simțit inspirată și m-am bucurat din plin de efectiv fiecare secundă în care am fost pe scenă. La mulți ani de 20 de ani și la mulți, mulți, mulți înainte! Și să continuați să aduceți toate veștile frumoase și muzica în casa fiecărui ascultător din țară și de peste hotare. Eu vă ascult cu mare, mare drag în fiecare zi câte puțin, așa că sunt alături. La mulți ani, Radio România Muzical!"

Momentul solistic al serii a fost comentat de jurnalistul Marius Constantinescu:
"M-am bucurat s-o revăd pe Alexandra pentru că sunt foarte legat de ea. Practic, debutul ei la București, la Festivalul Enescu, a fost prezentat de mine și de-atunci și până astăzi am încercat să-i urmăresc - de cele mai multe ori de la distanță, e adevărat - activitatea și m-am bucurat să o revăd astăzi pe scena Sălii Radio, într-o formă foarte bună. Mi-aduc aminte că eram parte din Radiodifuziunea Română atunci când a apărut Radio România Muzical și, de-a lungul timpului, am fost și sunt în continuare extrem de legat de acest post de radio pentru că nu este doar o piatră rară în perisajul media de la noi, este și un mediu care propagă foarte mult armonie, valoare și bucurie în jur. Muzica pe care Radio România Muzical o aduce, oamenii pe care Radio România Muzical îi aduce alături de muzică în fața microfonului reprezintă, ambele, o bucurie pentru noi, și de-o parte și de alta a aparatului de radio."

Sărbătoarea Radio România Muzical a continuat, după pauză, cu Cristian Măcelaru la pupitrul Orchestrei Naționale Radio în Simfonia a IV-a "Romantica" de Anton Bruckner.

"A fost un concert-eveniment, pe măsura sărbătoririi a 20 de ani de Radio România Muzical. La mulți ani, cu ocazia asta! Din două motive, eveniment: asocierea fericită, aș spune eu, Alexandra Dariescu - Cristian Măcelaru și, în al doilea rând, prezența pe afiș a monumentalei Simfonii a IV-a a lui Bruckner, un nume care de obicei este cam rar cântat de Orchestra Radio din păcate. Stau cu Radio România Muzical de dimineață până la 12 noaptea; este un element fundamental în viața mea și vă mulțumesc că existați ți sper să funcționeze în continuare fără nici un fel de opreliște. Vă doresc succes și să dea Domnul să fie bine."

Un concert eveniment, un nou succes - o seară de sărbătoare care a încheiat o serie de manifestări dedicate aniversării a 20 de ani de existență Radio România Muzical!


Reportaj realizat de Lucian Haralambie