Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Corul Academic Radio a introdus publicul în atmosfera de sărbătoare

Publicat: miercuri, 21 Decembrie 2016 , ora 12.22

E vremea colindelor și cum era de așteptat și Corul Academic Radio și-a invitat publicul aseară să asculte unele dintre cele mai interesante compoziții din creația românească și nu numai, dedicate nașterii Domnului.

Așadar, sub conducerea dirijorală a lui Ciprian Țuțu, care deja și-a pus amprenta stilistică asupra ansamblului Radio România, am ascultat opusuri semnate de Tudor Jarda, Gheorghe Dima, Adrian Pop, Tiberiu Brediceanu, și mulți alții. Am putut auzi chiar și un fragment din Oratoriul Bizantin de Crăciun semnat de Paul Constantinescu. Seara a fost divizată în trei părți, prima fiind dedicată în exclusivitate opusurilor românești.

Cu o sonoritate caldă și plină, Corul Academic Radio a introdus publicul în atmosfera de sărbătoare. Apoi, invitat al serii a fost cvintetul vocal Anatoly, unde l-am văzut pe Ciprian Țuțu intrând în rolul de cântăreți. În compania acestui ansamblu am auzit atât colinde românești, dar și unele occidentale, în aranjamente deosebite, printre care am putut identifica și unul Pentatonix. Apoi în finalul serii am revenit la corul mare, pentru a audia tot lucrări occidentale, dar cu amprenta inconfundabilă a lui Sabin Păuța.

Finalul a fost rezervat opusului sărbătoresc semnat de Șerban Nichifor: Natalis Domini. O lucrare foarte ambițioasă, care în mai puțin de zece minute își propune să poarte audiența prin toată lumea și prin toate timpurile, pentru a gusta puțin din Crăciunul altora, prin intermediul unor imnuri gregoriene și bizantine, colinde tradiționale românești, italiene, germante, franceze, engleze și chiar și indiene. Momentul Natalis Domini a fost o concluzie binemeritată a unui concert plăcut.


Reportaj realizat de Radu Mihalache