Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul de Muzică Veche la final

Publicat: marți, 29 Noiembrie 2016 , ora 12.46

Improvizații pe tema La Follia au deschis aseară un eveniment de excepție, pe care l-am fi putut regăsi probabil în programul oricărui festival european de tradiție și anvergură dedicat vechii muzici.

Harpistul Andrew Lawrence King, leaderul la fel de renumitului ansamblul Harp Consort și Xavier Diaz Lattore, discipol al lui Hopkinson Smith și colaborator permanent al lui Jordi Savall, s-au aflat aseară în minunatul cadru al Palatului Regal de pe Calea Victoriei pentru a susține concertul final al Festivalului de Muzică Veche. Un moment remarcabil, în care am fost purtați, cu meșteșugul bine știut al celor doi muzicieni, printre creații spaniole dedicate chitarei baroce și harpei pe parcursul secolului al XVII-lea; un periplu jalonat de compozitori ca Santiago de Murcia, Gaspar Sanz și Francisco Guerau, ale căror gânduri muzicale le-am ascultat, îmbogățite de numeroase momente improvizatorice ale celor doi interpreți.

Xavier Diaz Lattore: "Lucrările pe care urmează să le cântăm provin din Codice Saldivar no. 4 colecție scrisă de Santiago de Murcia găsită în Mexic. Multă vreme s-a crezut ca Santiago de Murcia a călătorit în Mexic și a dus cu el și această partitură, însă studii recente au arătat că el nu a părăsit niciodată Spania. Muzica lui și în special dansurile pe care le vom cânta aduc parfumul Lumii noi. Nu doar ritmurile specific spaniole, ci și cele ale populației de culoare de pe continentul american."

Acesta a fost doar unul dintre comentariile pe care Xavier Diaz Lattore ni le-a oferit în completarea muzicii atât de frumoase și de pasionale a Barocului spaniol, într-o demonstrație de știință, talent și generozitate, rezumată pe parcursul a 90 de minute și totodată o concluzie a ediției a XI-a a celui mai important eveniment dedicat muzicii vechi la București, un festival care aduce în capitală personalități recunoscute ale genului, prin eforturile unei echipe restrânse, dar foarte pasionate. Despre ce a însemnat ediția 2016 a Festivalului de muzică veche, ne-a vorbit clavecinista Raluca Enea, director artistic:

"Este vorba despre acea săptămână dedicată proiecțiilor cinematografice care au ca tematică muzica veche. E vorba de cinci filme artistice care au utilizat muzica veche în primul rând ca fundal sonor, dar și ca poveste în sine și care s-au bucurat de un succes destul de mare. Și este important de știut că fondurile adunate în urma acestei serii intitulate Moovie gala vor fi utilizate pentru restaurarea clavecinului istoric de la Muzeul Național Peleș. Am încercat să îmbinăm muzica veche și cu alte arte, cum ar fi dansul baroc sau chiar și dansul contemporan. Am încercat să acoperim o arie cât mai largă artistică; și aici mă refer la muzică orchestrală, muzică solo, muzică de cameră. Am căutat să fie un festival cât mai complex, care să se racordeze, așa cum ne dorim noi, conceptului early music și festivalurilor care au ca tematică principală acest concept, din Europa și nu doar."

Monica Isăcescu