Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert aniversar Horia Andreescu la Ateneul Roman

Publicat: vineri, 21 Octombrie 2016 , ora 12.18

Ateneul Român - edificiu emblematic al culturii românești, martor sau, poate, mai corect ar fi să-l numim gazdă a atâtor decenii de viață muzicală bucureșteană, cu evenimente deosebite, foarte multe fiind legate de Stagiunile Filarmonicii George Enescu. În această săptămână, Orchestra Simfonică și corul marchează printr-un afiș special aniversarea celor 7 decenii de viață ale maestrului Horia Andreescu: Suita a II-a de George Enescu și Simfonia a IX-a de Beethoven.

Ieri seară, o sală plină cu publicul abonat dar și cu oaspeți speciali (am recunoscut în loji și muzicieni de peste hotare prezenți pe scenele noastre în această perioadă, veniți să participe la acest eveniment) l-a aplaudat pe maestrul Horia Andreescu atunci când - înainte de primele note ale Suitei a II-a de Enescu - a primit din partea dlui Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii, Medalia și diploma de onoare ale Societății Culturale Ateneul Român, medalia fiind emisă cu prilejul marcării unui secol și jumătate de la înființarea societății. După elementul "surpriză" al acestui moment festiv, programul serii s-a derulat la cote impresionante ale dinamismului și energiei interpretative... Vervă, tempo-uri alerte jonglând cu robustețea dar și cu nuanțările poetice ale unora dintre paginile enesciene, amploarea volumelor orchestrale și concentrarea discursului simfonic - iată câteva dintre aspectele reliefate de această variantă. Energia gesturilor dirijorale s-a materializat în iureșul imaginilor sonore, reliefate cu forță și vivacitate, cu spiritul exuberanței tinerești.

Afișul cu lucrări de Enescu și Beethoven a ilustrat două coordonate repertoriale cărora Horia Andreescu le-a acordat constant atenție pe parcursul întregii sale cariere, așa cum remarca la finalul serii și Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii:

"A fost un concert deosebit nu numai prin faptul că maestrul Horia Andreescu a aniversat o frumoasă vârstă și atâția ani de activitate alături de Orchestra și de Corul Filarmonicii "George Enescu", cu multe, multe succese (și mi-aduc aminte - de exemplu - de mai multe participări deosebite împreună cu maestrul la Festivalul "Enescu"), iar în plan personal mi-aduc aminte de debutul meu la Filarmonica din Ploiești, ca pianist, cu maestrul Andreescu dirijor, am cântat Concertul nr.4 de Beethoven... Așa că, peste ani, îi port o prietenie muzicală, un respect și o prețuire deosebite."

Monumentala Simfonie a IX-a de Beethoven a răsunat în aceeași ambiață a energiei vulcanice prin care dirijorul Horia Andreescu a vrut parcă să sublinieze acest moment aniversar: clocot dramatic, fugatto-uri spectaculos construite, impetuozitate interpretativă. În acest context emoționant am remarcat excelenta rostire a corzilor grave în recitativele din ultima parte a simfoniei, dar și emoția care a marcat unele intervenții ale suflătorilor. În nota generală a dinamismului interpretativ a rezonat și Corul pregătiti de Iosif Ion Prunner și grupul celor 4 soliști vocali aflați pe scenă: soprana Anna Gillinham, mezzosoprana Liliana Ciucă, tenorul Marius Vlad Budoiu și basul Gelu Dobrea.

O seară festivă în care dirijorul Horia Andreescu a fost nu numai muzicianul aniversat, ci și veritabilul nucleu de energie și vervă interpretativă al programului ales!

Anca Ioana Andriescu