Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Lansarea site-ului dinulipatti.org - platformă românească dedicată pianistului și compozitorului Dinu Lipatti

Publicat: luni, 17 Octombrie 2016 , ora 12.28

Vineri, 14 octombrie 2016, în cadrul elegant și primitor pe care îl oferă Colegiul Noua Europă a avut loc lansarea site-ului dinulipatti.org, prima platformă românească, dar și cea mai complexă la nivel internațional, dedicată pianistului și compozitorului român Dinu Lipatti. Proiectul a fost inițiat și coordonat de colegii noștri Monica Isăcescu și Ștefan Costache. Pe această pagină veți putea descoperi biografia artistului, studii, comentarii ale unor experți, înregistrări inedite, fotografii, partituri și multe alte elemente care vă pot completa o imagine pe care poate că o aveți deja despre marele muzician.

La inaugurarea de vineri au luat cuvântul prof.univ.dr. Valentina Sandu Dediu (rectorul Colegiului Noua Europă), prof.univ.dr. Vlad Alexandrescu și Oana Drăgulinescu, muzicolog și expert în comunicare. Iată ce au spus despre apariția acestei platforme.

Valentina Sandu Dediu: "E important să ai cărți despre un subiect. E important să ai acces la acele cărți, dar e mult mai simplu să faci un click și să ai un întreg site cu informații diverse, colorate, bogate, actuale și actualizate mereu pentru că asta e calitatea unui site - poate fi mereu îmbunătățit. Este ceva ce ar trebui să fie creat pentru fiecare muzician român."

Oana Drăgulinescu: "Lipatti înseamnă enorm pentru cultura românească. Din fericire, există oameni nu numai care declară că-l iubesc pe Lipatti, dar care chiar fac ceva în acest sens. Și proiectul inițiat de Monica Isăcescu și Ștefan Costache este un astfel de proiect. Nu este prima oară când ei încearcă un astfel de demers de recuperare a lui Lipatti. Ar părea puțin lucru să faci un asemenea hub on line. De fapt, este enorm, pentru că în această eră a on-line-ului iată că suntem la un click distanță de o informație care este de o calitate excepțională."

Vlad Alexandrescu: "Este un instrument, un prim instrument românesc. Eu, personal, aș spera ca el să aibă și un forum pentru că, iată, prin persoane care cunosc mai mult despre viața lui Lipatti și despre împrejurările în care el a cântat, a înregistrat muzică, se poate ajunge la înregistrări private care astăzi sunt ascunse în diverse arhive. Cred că e o primă formă de solidaritate în jurul figurii lui Lipatti, care ar trebui să cuprindă în continuare și publicarea compozițiilor lui."

Seara a fost completată de o conferință susținută de cercetătorul canadian Mark Ainley, care a vorbit audienței despre înregistrările rare ale lui Lipatti. Cu mult farmec și talent de orator, acesta a reușit să croiască o poveste incitantă, pe alocuri cu nuanțe de roman polițist, prin care a ne-a dezvăluit cum a reușit să intre în posesia unor benzi și discuri cu Lipatti, de prin colecții private, radiouri, și academii. A fost o încheiere perfectă pentru o seară cât se poate de plăcută.

Reportaj realizat de Radu Mihalache