Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Lucian Ban și Cvartetul Elevation în concert la Sala Radio

Publicat: miercuri, 12 Octombrie 2016 , ora 11.37
Ploaia, pasiunea pentru sport, pentru politică, sau cine știe ce altceva i-a făcut pe bucureșteni să piardă unul dintre cele mai frumoase concerte ale toamnei 2016. A avut loc marți, 11 octombrie, la Sala Radio. Cvartetul Elevation, condus de pianistul Lucian Ban a susținut concertul care a încheiat un lung turneu european. Un român și trei americani au cântat muzica ultimului album Songs from afar la Paris, la Valencia, Madrid, în Germania, și acasă, în Transilvania mai întâi și apoi la București, după cum a declarat Lucian Ban pe scenă:

"Pentru mine personal e un eveniment special pentru că după mai bine de zece ani revin pe scena Sălii Radio, iar Elevation este pentru prima oară pe această scenă. Vreau să mulțumesc Jazz Syndicate Sessions pentru faptul că au făcut posibil acest concert."

Desigur am primit mult mai mult decât oferă discul lansat în 2015 - un material însemnat de criticii publicației Downbeat magazine cu 5 stele - Songs from afar - o declarație a dorului de casă făcută de pianistul român, actualmente stabilit la New York, în compania unor străluciți instrumentiști - saxofonistul Abraham Burton, basistul John Hebert, la baterie, atât de inventiv, Eric McPherson. Invitat de seamă în câteva piese a fost Gavril Țărmure. Este extrem de plăcut să asculți muzicieni de top din lumea jazzului nord-american cântând doine din Ardeal. Se adaugă jazz-ul de foarte bună calitate, documentat și inspirat, mult feeling, discursul individualizat, plin de substanță. E un sentiment curat în cântarea domnului Gavril Țărmure, intuit atât de bine de membrii cvartetului Elevation. Nici un gest muzical gratuit, aranjamente inteligente, compoziții originale. Lucian Ban, fie în calitate de leader, fie ca acompaniator, oferă imaginea unui artist împlinit, iar muzica sa are darul de a fascina.

Lucian Ban: "Și jazzul poate să trăiască fără muzica tradițională din România și muzica tradițională din România fără jazz, dar atunci când muzicienii se întâlnesc și ceva le vorbește și facem, adăugăm ceva și facem ceva mai mult. Și dacă reușim să atingem publicul e și mai bine."

A fost prezent la concert și pianistul Mircea Tiberian:

"Lucian este un foarte rafinat și bun compozitor. Are simțul formei, acompaniamentului. E un compozitor foarte bun, mai ales pe partea armonică. Nu mai vorbesc de calitățile lui de manager! Îmi pare rău că lumea nu a venit, dar există niște explicații. În ultima vreme, dacă concertele de muzică clasică au devenit un fel de loc unde se întâlnește corpul diplomatic, concertele de jazz pot fi atacate mai mult de corporatiști, pentru că numai ei au banii să plătească biletele."

Reportaj realizat de Marina Nedelcu