ACUM:
0.00
Nocturn jazz
Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Pianistul Stefano Bollani și Orchestra Simfonică Radio din Leipzig - în cea de-a șasea seara de RadiRo 2016

Publicat: joi, 29 Septembrie 2016 , ora 9.09
Orchestra Simfonică Radio din Leipzig a fost intens aplaudată, aseară, la cel de-al doilea concert susținut la Festivalul RadiRo. La pupitrul celei mai vechi orchestre radio din Germania s-a aflat Kristjan Järvi, directorul de onoare al acestei ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo.

Programul serii a cuprins lucrări de Strauss, Gershwin și Ceaikovski.

Solist a fost pianistul italian Stefano Bollani, care a declarat că a fost o plăcere să cânte pe scena Sălii Radio și că își dorește să revină și să colaboreze cu Orchestra Română.

Un reportaj de Dorina Călin:


Cel de-al doilea concert pe care Orchestra Simfonică MDR din Leipzig l-a susținut la Festivalul RadiRo a început cu patru interludii din opera Intermezzo de Richard Strauss. La pupitrul celei mai vechi orchestre radio din Germania s-a aflat și de această dată Kristjan Jarvi, directorul de onoare al acestei ediții a Festivalului Internațional Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo.

Solistul serii a fost pianistul italian Stefano Bollani, care a interpretat celebra Rhapsody în Blue de George Gershwin. Momentul său a fost intens aplaudat, astfel că pianistul italian s-a întors de trei ori pe scenă pentru a le mai oferi spectatorilor scurte momente muzicale.

Programul serii a fost completat de Suita din muzica baletului Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski.

"Puterea muzicii te poate transporta în diferite dimensiuni. Și dacă eu o simt, atunci și orchestra o simte, și publicul o simte și are loc o comunicare bazată pe intuiție și sentimente. E minunat! Asta vreau eu să obțin în concerte. Vreau ca publicul să nu asculte pasiv, ci să se implice în procesul de facere a muzicii." - dirijorul Kristjan Jarvi.

A fost un concert cu multe bisuri și cu multă energie, de la care spectatorii au plecat mulțumiți.

"Fenomenal! Absolut fenomenal! Absolut divin! Cunosc baletul pe dinafară, iar combinațiile pe care el le-a făcut sunt de-o deșteptăciune nemaipomenită. Este un dirijor cum rar am văzut în viața mea. Fenomenal! Mi-a plăcut… Fără cuvinte."

"Pianistul a fost extraordinar, orchestra - formidabilă și dirijorul - un dulce!"

"Eu sunt îndrăgostită de el de anul trecut, de la festival. Și am rămas!"


*

Festivalul RadiRo continuă în această seară (joi, 29 septembrie), când pe scena Sălii Radio va urca Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena. Violonistul Gidon Kremer, figură legendară a scenei muzicale internaționale, va cânta în premieră la RadiRo și la Sala Radio.

Sub bagheta lui Cornelius Meister, dirijor-șef al ansamblului vienez din 2010, programul concertului va cuprinde lucrarea "Inseln", de G. Resch, "Concertul pentru vioară și orchestră", de M. Weinberg, și "Simfonia nr. 1 în mi minor", de J. Sibelius.

Foto: Alexandru Dolea