ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. MDR Leipzig sub conducerea lui Kristjan Järvi în cea de-a cincea seară RadiRo 2016

Publicat: miercuri, 28 Septembrie 2016 , ora 9.02

Marți, 27 septembrie, a avut loc cel de-al cincilea concert din cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio "RadiRo", cel mai important eveniment muzical al toamnei. Pe scena Studioului de concerte "Mihail Jora" au evoluat în această seară Orchestra Simfonică Radio "MDR" din Leipzig. La conducere s-au aflat Kristjan Järvi, dirijor principal al ansamblului amintit și director de onoare al Festivalului RadiRo, ediția a III-a.

Un reportaj de Radu Mihalache:


"Mi s-a părut fabulos!"

"Foarte rafinat interpretată. Foarte fină, ca o dantelă."

"Excelent! Pianistul - excelent!"

"M-a hipnotizat dirijorul; cum se mișca, cum răspundea orchestra la fiecare mișcare. Pur și simplu, mi s-a părut fabulos!"

Acestea sunt doar câteva dintre impresiile pe care le-am surprins aseară de la publicul care a fost prezent la cel de-al cincilea concert desfășurat în cadrul Festivalului RadiRo. Pot spune că reproduc foarte fidel atmosfera din sală, unde am avut parte de o prestație spectaculoasă a Orchestrei Simfonice Radio MDR Leipzig - cel mai vechi ansamblu de acest tip din Germania - și a dirijorului ei principal Kristjan Jarvi.

Seara s-a deschis hipnotic, cu lucrarea Variațiuni pentru lemne, coarde și claviaturi de Steve Reich, lucrare minimalistă aflată într-un contrast puternic cu următorul opus al serii - Concertul nr.4 în sol minor pentru pian și orchestră op.40 de Serghei Rahmaninov. Solist a fost pianistul rus Denis Kozhukhin, cel care a adus în fața publicului adevărate focuri de artificii.

Iată ce spunea artistul că a simțit pe scena Sălii Radio:

"Am fost foarte emoționat pentru că a fost primul concert pe care l-am susținut în România. Știu de la maestrul Dmitri Bașchirov că publicul din București este unul foarte bine pregătit. Îmi place foarte mult Sala Radio. Atmosfera din cadrul RadiRo este grozavă. E un festival nemaipomenit și sper să revin într-o ediție viitoare!"

A doua parte a serii a fost dedicată Simfoniei a IV-a în re minor op.120 de Robert Schumann, o altă lucrare cu o încărcătură emoțională aparte.

Despre primul său concert din această săptămână, Kristjan Jarvi, director onorific al Festivalului RadiRo, ne-a declarat:

"Mă bucur foarte mult să mă aflu din nou la București, pentru că este un loc minunat, cu oameni minunați, muzicieni extraordinari și un spirit foarte frumos. Mă bucur că mi-am adus aici orchestra și a fost, cred eu, o seară foarte frumoasă. Am cântat Steve Reich; el este unul dintre eroii mei muzicali. Muzica lui a fost urmată de cea a lui Rahmaninov; am cântat Concertul a IV-lea cu Denis Kozhukhin, căruia i se potrivește incredibil această muzică. După aceea am revenit la Schumann, care are o artă componistică atât de plină de viață și de dragoste… este chiar și nevrotic pe alocuri. Asta am încercat și eu să aduc în fața publicului astăzi."

Câteva concluzii ne-a oferit la final criticul muzical Dumitru Avakian:

"Kristjan Jarvi este, într-adevăr, un dirijor din noua generație a muzicienilor care animă viața muzicală internațională printr-un antren interior care este bazat pe un profesionalism foarte temeinic așezat. Un concert absolut minunat! O probă de profesionalism."

Foto: Alexandru Dolea