Arhivă : Cronici Înapoi
Concursul Enescu - etapa a II-a, secțiunea vioară
Aflat în plină desfășurare, Concursul Internațional "George Enescu" continuă cu secțiunea Vioară. Dintre cei 48 de tineri violoniști prezenți la prima etapă, 12 au fost selectați de juriul alcătuit din Pierre Amoyal (președinte), Remus Azoiței, Florin Croitoru, Mikhail Kopelman, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Eduard Schmeider și Mieczyslaw Szlezer.
Astfel, cea de-a doua etapă s-a desfășurat în zilele de 14 și 15 septembrie, începând cu ora 16:00, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român. Au evoluat Alican Süner (Turcia), Ioana Cristina Goicea (România), Hwapyung Yoo (Coreea de Sud), Elly Suh (Statele Unite ale Americii), Yasuka Morizono (Japonia), Erzhan Kulibaev (Kazahstan), Sungmi Park (Coreea de Sud), Usha Kapoor (Statele Unite ale Americii), Alexandra Lomeiko (Noua Zeelandă), Gyehee Kim (Coreea de Sud), Haruna Shinoyama (Japonia) și Donghyun Kim (Coreea de Sud).
Repertoriul fiecărui concurent a inclus, ca piesă obligatorie, Menétrier (Lăutarul) de George Enescu - episodul de deschidere al Suitei "Impresii din copilărie" op. 28 -, apoi câte o lucrare selectată dintr-o listă dată și o a treia piesă la alegere.
În debut, Alican Süner (24 de ani), alături de pianista Verona Maier, a interpretat cu sensibilitate Sonata în do minor nr. 7, op. 30 nr. 2 de Beethoven. În opusul enescian s-a evidențiat prin ușurință tehnică și a încheiat grandios cu Polonaise Brillante nr. 2 în la major de Henri Wieniawski.
Tot cu o sonată beethoveniană, și anume Sonata în la major nr. 6, op. 30 nr. 1, a evoluat maiestuos Ioana Cristina Goicea (23 de ani), în compania pianistului Costin Filipoiu. Versiunea conferită piesei impuse a stârnit îndelungi aplauze. Am apreciat grija deosebită acordată fiecărui sunet, susținerea fiecărei încheieri de frază. Prestația s-a finalizat cu sensibilitate și virtuozitate remarcabile, prin Variațiuni pe o temă originală, op. 15 de Wieniawski.
Sud-coreeanul Hwapyung Yoo (25 de ani) a susținut admirabil dificila Fantezie în do major op. 131 de Schumann, acompaniat de Verona Maier. În postură solistică, cu Lăutarul de Enescu și Sonata în mi minor nr. 4 "Fritz Kreisler" de Eugène Ysaÿe a demonstrat măiestrie, deopotrivă tehnică și expresivă.
Impresia lăsată de Elly Suh (27) a fost una de nesiguranță, marcată probabil de emoții. Printr-un sunet firav dar sensibil a conferit, totuși, noblețe Sonatei în mi bemol major op. 12 nr. 3 de Beethoven, paginii enesciene și Fanteziei "Faust" de Wieniwski, în compania Veronei Maier.
Prin comparație, încă din piesa enesciană Yasuka Morizono (23 de ani) a captat atenția prin sunetul stabil și frazele îngrijit construite. Alături de Angela Drăghicescu la pian, violonista a ales să interpreteze, cu subtilitate, Sonata în do major op. 12 nr. 1 de Beethoven și Tzigane de Ravel.
Ultimul concurent al primei seri, Erzhan Kulibaev (29 de ani), cu sunet cald și sensibil, a dat viață Sonatei în mi bemol major op. 12 nr. 3 de Beethoven, acompaniat de Danor Quinteros. După Lăutarul, frumos arcuit și cizelat, reprezentatul Kazahstanului a etalat rafinament în Variațiuni pe o temă originală op. 15 de Wieniawski.
Deși a început promițător cea de-a doua seară cu Rondo Brillant în si minor op.70 de Schubert, Sungmi Park (25 de ani), după o mică ezitare, chiar spre finalul acestei prime lucrări, s-a oprit. Vizibil afectată de incident, și-a continuat programul cu piesa impusă și Poemul op. 25 de Chausson, cu Ana-Maria Ciornei la pian.
Inegală a fost, ca prestație, și Usha Kapoor (22 de ani), care - alături de Cristina Popescu-Stănești - a dat contur onorabil Sonatei în la minor op. 23 nr. 4 de Beethoven. Momentul enescian i-a surprins agitația, de vreme ce revenirea la calm a înnobilat Chaccona în sol minor de Tomaso Vitali, în transcripția pentru vioară și pian de Ferdinand David.
Reprezentanta Noii Zeelande, Alexandra Lomeiko (25 de ani), a impresionat prin sunetul deschis al piesei Lăutarul și plasticitatea Sonatei în mi bemol major op. 12 nr. 3 de Beethoven, acompaniată de Maria Luiza Velciu. Dificila Paganiniana de Nathan Milstein i-a prilejuit o demostrație de virtuozitate.
Cu tehnică impecabilă, cu forță de expresie și siguranța sunetului, Gyehee Kim (23 de ani) a interpretat, alături de Angela Drăghicescu, Sonata în sol major nr. 8, op. 30 nr. 3 de Beethoven. Atentă la fiecare detaliu, violonista a prezentat nuanțat opusul enescian, încheind virtuoz cu Eugène Ysaÿe - Capriciul după un studiu în formă de vals de Saint-Saëns.
Atuul muzicalității, de care a dat dovadă Haruna Shinoyama (22 de ani), a fost umbrit de sunetul său mai puțin "curat". Programul a înscris Sonata în do major op. 12 nr. 1 de Beethoven, Lăutarul de Enescu și Introducere și Rondo Capriccioso op. 28 de Saint-Saëns, cu concursul Ralucăi Oatu la pian.
Cel mai tânăr concurent, Donghyun Kim a încheiat magistral această etapă. La doar 16 ani, a dat dovadă de profunzime și tehnică ireproșabilă în pagina enesciană. Virtuozitatea și siguranța au definit și celelalte două momente, realizate impecabil: Rondo Brillant în si minor op. 70 de Schubert, alături de Ana-Maria Ciornei la pian, și Sonata în mi major pentru vioară solo "Manuel Quiroga" de Saint-Saëns.
Juriul a desemnat șase dintre concurenți pentru semifinală. Ioana Cristina Goicea (România), Hwapyung Yoo (Coreea de Sud), Erzhan Kulibaev (Kazahstan), Alexandra Lomeiko (Noua Zeelandă), Gyehee Kim (Coreea de Sud) și Donghyun Kim (Coreea de Sud) vor concura sâmbătă, 17 septembrie, pentru un loc în finală. Le dorim succes!