Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Semifinala Concursului Internațional 'George Enescu' - secțiunea vioară

Publicat: luni, 19 Septembrie 2016 , ora 13.58

La sfârșitul maratonului cameral al celor șase recitaluri susținute sâmbătă, 17 septembrie, începând de la ora 16, juriul a ales cele trei nume care vor concura în finala competiției.

Președintele juriului, violonistul și profesorul Pierre Amoyal:

Aș vrea să aduc mulțumirile mele tuturor participanților, în mod special celor 6 semifinaliști; cred că oricare dintre ei ar fi putut cânta împreună cu orchestra în finală în această sală minunată și sper că își vor găsi locul în prim planul vieții muzicale profesioniste. Mult noroc vouă tuturor și vă mulțumesc că ați venit aici!

Cu aceste cuvinte Pierre Amoyal a descris cu adevărat valoarea acestui șir de recitaluri. Toți semifinaliștii au beneficiat de colaborarea excelentă a pianistelor Verona Maier, Maria Luiza Velciu, Angela Drăghicescu și Raluca Ouatu, listă la care se adaugă numele celor două prezențe masculine din fața claviaturii: Danor Quinteros și Costin Filipoiu.

Am întâlnit-o în public și pe violonista și dirijoarea Luminița Petre:

"Este extraordinar că tinerii din toată lumea interpretează Enescu. Nivel - foarte bun! Mai sunt și concurenți cu probleme de intonație sau de disciplină ritmică, dar, în general, nivelul este foarte, foarte bun."

.... O sugestie pentru organizatori: poate, în viitor, ar fi interesant de menționat pe ce instrumente cântă concurenții (așa cum se face și la alte competiții) căci este important și interesant de știut. Sunt convinsă că și în această semifinală au răsunat în acustica extraordinară câteva viori deosebite!

Într-un crescendo calitativ s-a derulat recitalul amplu al Ioanei Cristina Goicea, singura concurentă care a abordat cea de a III-a Sonată de George Enescu, ceilalți 5 violoniști preferând-o pe a II-a. Sunetul robust și o accentuată implicare expresivă în fiecare dintre lucrările tălmăcite au reliefat și paginile lui Grieg și cele de Saint Saens, siguranța și căutarea unor efecte de spectaculozitate punându-și amprenta asupra partiturii enesciene, oferite în finalul recitalului ei. Unele probleme intonaționale au afectat evoluția plină de aplomb a Alexandrei Lomieko din Noua Zeelandă și aspecte legate de susținerea eficientă a repertoriului ales au umbrit multe momente frumoase oferite de coreanul Hwapyung Yoo.

Așadar, doi tineri violoniști din Coreea și unul din Kazahstan au fost selectați pentru etapa finală din această seară, de la ora 19.00, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu" dirijate de Christoph Poppen: Erzhan Kulibaev din Kazahstan (care, la cei aproape 30 de ani - pe care îi va împlini în 21 septembrie - este cel mai vârstnic dintre semifinaliștii acestei secțiuni), Gyehee Kim din Coreea, ca și Donghyun Kim (juniorul care până în octombrie are încă 16 ani, fiind cel mai tânăr dintre interpreții care au evoluat în semifinală). Prestanța solistică, preocuparea pentru rigoarea stilistică, claritatea sunetului dublată de avânt și vigoare interpretativă au caracterizat fiecare dintre aceste evoluții, fiind puse în valoare de momentele de bravură instrumentală.

Alte aspecte ale raportului dintre talent, temperament și o temeinică instruire muzicală vom găsi, desigur, ascultându-i pe cei trei în concertele cu orchestră din finala programată astăzi, în compania Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" aflată sub conducerea lui Christoph Poppen.

Reportaj realizat de Anca Ioana Andriescu