Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ștefan Tarara pe scena Ateneului Român

Publicat: luni, 19 Septembrie 2016 , ora 12.34
Concursul Internațional 'George Enescu' ne-a obișnuit, pe lângă zilele sale normale de competiție, și cu o sumedenie de recitaluri de înaltă ținută, desfășurate sub cupola Ateneului Român. Acesta a fost și cazul cu evenimentul care a avut loc duminică, 18 septembrie 2016, atunci când violonistul Ștefan Tarara a revenit pe o scenă bucureșteană. Am avut parte de o seară încărcată de muzică din vremea lui Enescu, un repertoriu destul de pretențios, adresat unui public cunoscător.

Prima lucrare a serii a fost 'Ciaconna' lui Bela Bartok, un teaser interesant pentru întregul program înscris pe afiș. O lucrare mult mai profundă decât pare, aceasta a fost disecată cu atenție de Ștefan Tarara. Acesteia i-a Sonata nr. 1 Serghei Prokofiev, iar violonistului i s-a alăturat pe scenă pianista Lora Evelin Vakova - Tarara. S-a putut simți foarte bine că acest duo are o lejeritate în a cânta împreună, că totul curge natural, iar acest fapt a adus un plus de siguranță lucrărilor propuse.

După pauză am putut audia Sonata pentru vioară și pian nr. 1 de George Enescu, o altă lucrare cu un înalt grad de dificultate, iar într-un final am auzit Suita pentru vioară și pian op. 6 de Benjamin Britten. De la complexitatea sonorității enesciene, până la zona ceva mai comună a muzicii cunoscutului englez, am avut parte de o experiență cât se poate de interesantă.

Câteva impresii despre eveniment ne-a împărtășit la final Sabina Știrb, director de relații publice al unei importante companii internaționale de electronice, care a susținut evenimentul de duminică:

"Cred că este un moment cu totul special când un artist român revine în țară, mai ales că Ștefan Tarara își petrece foarte mult timp în afară. Cred că e un moment întotdeauna de reîntâlnire atât pasională, cât și emoțională. Pentru noi a fost cu atât mai mult un moment special în seara aceasta, pentru că este un concert recomandat de compania noastră în cadrul unei campanii "Susținem viitorul! Susținem simfonia viitorului!", o campanie care-și propune să promoveze valorile locale și tinerii artiști români. Prin urmare, cu atât mai mult am apreciat valoarea și dăruirea lui Ștefan Tarara în această seară, la întâlnirea cu publicul român."

Reportaj realizat de Radu Mihalache