Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Recital Eun Sun Hong la Ateneul Român

Publicat: luni, 12 Septembrie 2016 , ora 13.53
"Foarte frumos! Un concert superb, tocmai că este ceva mai rară așa o combinație. Și muzica este aleasă cu totul și cu totul deosebit."

"Un concert extraordinar, cu un stil de forță. Mi s-a părut aproape masculin, foarte puternic. Citiri extrem de interesante ale muzicii."

Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile pe care le-am surprins în pauza recitalului de sâmbătă, 10 septembrie 2016, desfășurat la Ateneul Român. Pe scenă a urcat violoncelista coreană Eun-Sun Hong, cea care în 2014 câștigat Concursul Internațional George Enescu la secțiunea sa. Pot spune că am putut urmări în priză directă un artist sigur pe el, care în ciuda vârstei fragede are 'știința scenei'. Cu o construcție interesantă și o conducere muzicală sensibilă, muziciana a creat pentru toți cei prezenți o seară cât se poate de plăcută. Chiar și peste clipele dificile, la un moment dat i-a alunecat puțin cuiul violoncelului, a trecut cu profesionalism și astfel totul a rămas neobservat. Prima lucrare pe care a prezentat-o în program a fost una beethoveniană: Șapte Variațiuni pe tema 'Bei Mannern, welche Liebe fuhlen'. A fost un început reușit, colorat de majoritatea nuanțelor emoționale necesare acestui opus. A urmat apoi lucrarea serii care mi-a plăcut cel mai mult, anume Sonata pentru violoncel op. 40 de Dmitri Șostakovici. Aici abia am putut vedea buna colaborare pe care Eun Sun Hong o are cu pianistul Thomas Hoppe, cel care a însoțit-o pe scenă sâmbătă. Preluările tematice au fost foarte cursive, muzica a avut o respirație naturală. Momentele, când comice, când dramatice, când grotești uneori, au fost foarte curat reprezentate.

După pauză am ascultat o altă lucrare romantică frumoasă, Adagio și Allegro op. 70 de Robert Schumann. Finalul serii a fost dedicat Sonatei pentru violoncel și pian de Francis Poulenc, o lucrare curajoasă, interpretată cu atenție de muzicieni. În concluzie pot spune că am avut parte de o seară plăcută sub cupola Ateneului Român și violoncelista Eun-Sun Hong este un artist pe care mi-aș mai dori să îl reascult în viitor.

Reportaj realizat de Radu Mihalache