Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Valentin Gheorghiu și Orchestra Junior în Festivalul 'Vară Magică'
În fiecare an Festivalul "Vară Magică" propune publicului o întâlnire cu pianistul Valentin Gheorghiu; a fost și cazul acestei ediții și, ca de fiecare dată, maestrul a concertat pe scena Sălii Mari a Ateneului Român în fața unui public foarte numeros. În prima parte a interpretat Concertul BWV 1056 în fa minor pentru două piane și orchestră alături de soția sa, Roxana Gheorghiu. Cei doi au fost acompaniați de Orchestra "Junior", ansamblu format din foarte tineri muzicieni, înființat în 2013 și condus ieri, 17 august 2016, de Cristian Oroșanu.
"Sunt niște tineri grozavi, care au fost selecționați din toată țara. Am fost invitat prima dată de maestrul Cazacu și, drept să zic, am venit puțin cu inima strânsă pentru că nu mai lucrasem cu copii așa mici, cu vârste între 12 și 19 ani, era pentru mine o premieră. I-am găsit foarte cuminți, foarte receptivi. Au făcut un progres fantastic în trei zile de lucru. Au foarte, foarte receptivi și, iată, rezultatul s-a văzut în seara asta. Un concert deosebit, de care eu însumi sunt foarte mulțumit. Toți sunt talentați și dornici de a cânta. Asta e un lucru care mă bucură peste măsură!" (Cristian Oroșanu)
Au urmat Divertismentul KV 136 în Re major de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia nr. 60 în Do major de Joseph Haydn, partituri interpretate de Orchestra "Junior" în prima parte a acestei seri de "Vară Magică". Așa cum spuneam, un ansamblu tânăr, care s-a pregătit foarte bine pentru întânirea cu publicul de la Ateneul Român și care la finalul primei părți s-a bucurat de ropote de aplauze din partea celor prezenți.
Între ei și Adrian-Silvan Ionescu - istoric și critic de artă: "Sunt foarte voioși, sunt foarte zglobii, sunt plini de șarm și este bine că sunt încurajați. Să cânte în compania unui mare pianist cu este Valentin Gheorghiu este o mare șansă și, cu atât mai mult, vioara I să aibă mâna sărutată de Valentin Gheorghiu. Este semnul onoarei pe care-l face acest deosebit pianist și al recunoașterii pe care o acordă acestor tineri."
Și Maria Stoica, fost membru al Corului Național de Cameră Madrigal: "Mă bucur din tot sufletul că, în sfârșit, acum văd niște tineri. Îmi place foarte mult că dirijorul lor imprimă delicatețe, stil, grijă pentru sunet, bucurie de a cânta și conteată foarte mult pentru generațiile care vor urma și care, realmente, trebuie să se încadreze în stilistica europeană și în refinamentul orchestrelor europene."
Partea a doua a serii de la Ateneul Român a fost dedicată muzicii de cameră. Invitații maestrului Valentin Gheorghiu au fost violonista Iulia Adriana Cazacu și violoncelistul Marin Cazacu, de această dată pentru a interpreta Trio elegiac nr. 1 în sol minor de Serghei Rahmaninov. Tot compozitorul rus a semnat și ultima lucrare din program - Suita pentru pian la patru mâini interpretată de Valentin și Roxana Gheorghiu. Aplauzele de la final păreau că nu se vor opri și deși vorbim de o seară care a durat mai bine de două ore, publicul a arătat că își dorește și mai mult.
"Valentin Gheorghiu e atât de mare și atât de rar se mai produce în ultima vreme în public, încât fiecare apariție este un eveniment."