Arhivă : Cronici Înapoi

Incursiune muzicală inedită la Fundația Calea Victoriei

Publicat: miercuri, 3 August 2016 , ora 10.25

"De la Baroc la Pop - Ce au în comun Monteverdi și Daft Punk?" este titlul seriei de cinci cursuri pe care colegul nostru, Radu Mihalache, le susține zilnic, până în data de 5 august, la Fundația Calea Victoriei.

Pentru această întrebare și pentru multe altele, cel puțin la fel de interesante, muzicologul Radu Mihalache a încercat să formuleze răspunsuri cât mai obiective, documentate, susținute prin exemple muzicale diverse și atractive. Ceea ce este cu adevărat remarcabil este faptul că, deși cursul se adresează cu precădere unui public neinițiat pe deplin în tainele domeniului muzical, întrebările care au animat discuția de luni, 1 august 2016, ar putea pune oricând pe gânduri și un specialist. Iată, deci, cum pornind de la încercarea de a formula răspunsuri pentru problematici precum "Ce este muzica?", "Cu ce se ocupă un muzicolog?", "Ce înseamnă monodie și armonie?", dezbaterea s-a intensificat, i-a implicat în mod real pe cursanți și a atins subiecte precum muzica lui John Cage, standardizarea ca fenomen al muzicii pop și, desigur, paralela dintre basul ostinato al lui Monteverdi și tehnica de looping utilizată în muzica electronică, de trupe precum Daft Punk.

Am întrebat cursanții, care provin din domenii de activitate precum logistica, recrutările, baletul și nu numai, de ce au ales să se înscrie în acest proiect:

"Datorită curiozității și a interesului față de muzica clasică..." (cursantă)

"Am ascultat întotdeauna diverse stiluri de muzică și primul lucru pe care l-am descoperit a fost chiar acest pattern care se tot repetă - strofă/refren/strofă. M-a interesat scheletul de la care a pornit totul." (cursantă)

"Îmi place muzica și vin întotdeauna aici când are loc ceva interesant." (cursant)


La final, am aflat de la Radu Mihalache câteva concluzii ale primei întâlniri, dar și intențiile sale pentru restul săptămânii:

"Prima zi a fost interesantă. Este ziua în care ne familiarizăm unii cu alții, încercăm să vedem ce experiențe și ce gusturi muzicale avem și să găsim acest numitor comun dintre muzica clasică și muzica pop. Am încercat să explic puțin câteva dintre conceptele de bază ale muzicii. Mi-aș dori, până la sfârșitul săptămânii, în primul rând, să le stârnesc curiozitatea... Voi încerca să creionez o scurtă istorie a muzicii rock, să văd ce influențe a avut muzica simfonică asupra muzicii pop rock; vom încerca să descoperim împreună ce influențe au avut artiștii rock asupra muzicienilor de muzică clasică (cum ar fi, spre exemplu, David Garrett); vom face o istorie paralelă - istoria apariției operei și istoria apariției operei rock."

Reportaj realizat de Ana Diaconu