Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Dublă lansare de carte la Librăria Bizantină
Marți, 21 iunie 2016, în ambianța intimă și primitoare a Librăriei Bizantine, am fost prezenți la evenimentul de lansare a două volume destinate iubitorilor și cunoscătorilor de muzică bizantină și nu numai. Este vorba despre două cărți publicate la Editura Muzicală: Geniu românesc vs. Tradiție bizantină - Imaginea cântării bisericești în muzicologia românească, semnată de etnomuzicologul Costin Moisil și despre Musical Crossroads - Church Chants and Brass Bands at the Gates of the Orient, aparținându-i muzicologului și profesorului Nicolae Gheorghiță. Aceasta din urmă reprezintă, mai degrabă, o colecție de studii de sine stătătoare, centrate în jurul aceluiași orizont tematic și unificate odată cu alcătuirea volumului.
Prezentarea celor două titluri a revenit unora dintre cele mai apreciate personalități din domeniul muzicologiei și, respectiv, etnomuzicologiei românești.
Valentina Sandu-Dediu: "Mi-a făcut mare plăcere să citesc și să văd exact stadiul foarte modern și internațional al muzicologiei bizantine românești, reprezentată de cei doi colegi ai mei. Ceea ce mi-a plăcut, și împărtășesc această opinie și cu o parte dintre colegele mele, este faptul că aceste cărți pot fi citite în mare parte și de nespecialiști. Acesta devine în ziua de astăzi un merit, pentru că este foarte greu să scrii la fel de profesionist și pentru nespecialiști."
Speranța Rădulescu: "Ambele lucrări m-au interesat din perspectiva mea, de etnomuzicolog, să înțeleg în ce măsură au adoptat unele idei și metode de abordare din etnologie. Începusem prin a spune că cei doi sunt complementari. Costin Moisil încearcă un peisaj global în care elementele sunt mișcătoare, pe când la Nicolae Gheorghiță predomină vocația de analist."
La întâlnire au fost prezenți și membrii Grupului Nectarie Protopsaltul, care au adus scrierile celor doi autori mai aproape de public prin exemplele muzicale pe care le-au evocat.