Arhivă : Cronici Înapoi

Un român la Concertino Praga, un concurs cu o istorie de 50 de ani (II)

Publicat: vineri, 17 Iunie 2016 , ora 9.28

În perioada 13-17 iunie 2016 în Sudul Boemiei are loc o serie de recitaluri cu laureații celei de-a 50-a ediții a Concursului «Concertino Praga». Printre aceștia se numără și violoncelistul român Cornelius Zirbo, cel care a obținut premiul al II-lea la categoria sa; un tânăr promovat de Radio România Muzical și care evoluează pe frumosul tărâm din Boemia cu sprijinul Institutului Cultural Român din Praga. Astfel, publicul (în număr mare) din câteva orașe, precum Ceszky Krumlov, Bechyne, Tribon și Jindrichuv Hradec, au avut posibilitatea să-i asculte pe câștigătorii ediției aniversare a Concursului Concertino Praga. Și tot pentru a marca această aniversare, organizatoarea competiției, în cadrul acelorași recitaluri, au invitat câțiva artiști binecunoscuți spațiului cultural ceh: clarinetista Ludmila Peterkova și pianiștii Victor Maslov, Igor Ardasev și Ivo Kahanek (de altfel președintele juriului concursului).  


Bechyne

După recitalul susținut în data de 13 iunie 2016 la Cezky Krumlov, în următoarea zi, parte din tinerii artiști câștigători ai premiilor competiției amintite, au ajuns la Castelul din Bechyne, unul dintre cele mai vechi din zona care a suferit diverse modificări din secolul al XIII-lea până în cel de al XVIII-lea și care are o sala de muzică unde adesea se țin recitaluri. Castelul se mai remarcă prin colecția de trofee de vânătoare întâlnită la tot pasul pe pereții săi. Așadar, în fața unui alt public dornic de a auzi muzică clasică dar și de a cunoaște noile valori ale artei interpretative internaționale, au evoluat: Liliana Dulanska din Slovacia, cea care a obținut Mențiunea de onoare la vioară și care a impresionat printr-un sunet și printr-o redare deosebită a partiturilor din literatura cehă, Elisabeta Kljucereva (premiul I la pian) care a uimit din nou prin tehnica sa desăvârșită în celebrul Mefisto vals de Franz Liszt, Isabella Perron (premiul I vioară), care a copleșit prin temparamentul său năvalnic într-o parte din Sonata op 105 pentru vioară și pian de Robert Schumann. După o scurtă pauză, ne-a încântat clarinetista Ludmila Peterkova cu sonoritățile Suitei Scaramouche de Darius Milaud. După acest intemezzo, au revenit pe scenă tinerii laureați: Pavla Tesarova (premiul II vioară) cu o pagină interesantă din literatura violonistică a compozitorului Josef Slavik și în încheierea recitalului Marea câștigătoare a competiției aniversare-violoncelistă Maria Zaytceva care a interpretat două momente diferite ca stil și limbaj din creațiile semnate de Johann Sebastian Bach și Robert Schumann.  


Tribon

Periplul în Sudul Boemei a continuat și în 15 iunie 2016, când la Capela centrală a importantei familii nobiliare Schwarzenberg, într-o ambianță specială, a avut loc următorul recital cu mari emoții pentru noi, pentru că a evoluat și violoncelistul român Cornelius Zirbo care a prezentat Variațiunile Andro Verdan de Lucas Hurnik, o personalitate a culturii cehe, dirijor, compozitor și director la Radiodifuziunea cehă. Autorul a creat acest opus special pentru competiția Concertino Praga, că una dintre lucrările impuse la categoria violoncelului. Este o partitura spectaculoasă, pe teme din celebrul film Șatra regizat în anii '70 de Emil Loteanu și în care virtuozitatea și expresivitatea sunt în prim-plan iar colaborarea dintre violoncel și pian este esențială. Tânărul nostru muzician o interpretează și vineri pe 17 iunie 2016 în cadrul ultimului recital, când și-a anunțat prezența și compozitorul Lucas Hurnik. Cornelius Zirbo este acompaniat de Stanislav Gallin, un artist apreciat și pentru cariera sa camerală și care îi este un adevărat partener în acest demers sonor atât de dificil dar interesant.

Revenind la recitalul de la Capela din Tribon, au mai evoluat pianistele Elisabeta Kljucereva și Arina Pan, violonistele Isabella Perron și Pavla Tesarova si violoncelista Maria Zaytceva, iar ca invitat special pianistul Igor Ardasev.  


Jindrichuv Hradec

Tot ieri s-a desfășurat un eveniment special, cel al întâlnirii oficiale cu Primarul orașului Jindrichuv Hradec și cu alte oficialități, care mai bine de 48 de ani sprijină turneul laureaților Competiției Concertino Praga în Sudul Boemiei. Cu această ocazie, tinerii au fost primiți de primarul orașului d-nul Stanislav Mrvka și au primit diplome și pliante de promovare a acestui eveniment. Totodată au semnat în cartea de onoare a concursului, iar numele lor va rămâne înscris în catalogul câștigătorilor Concursului Concertino Praga.

Octavia Galescu