ACUM:
22.00
Grădina de... sunete (R)
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Violonista Ioana Goicea - solista serii alături de Orchestra Națională Radio condusă de Cristian Măcelaru

Publicat: luni, 13 Iunie 2016 , ora 11.11

"Ce am auzit noi și văzut noi în seara asta trebuia să intre în arhiva de aur de la Radio."
…Este una dintre opiniile de după concertul de vineri seară susținut de Orchestra Națională Radio. Ansamblul a fost condus de Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, într-un program care a reușit să atragă un public numeros la Sala Radio.

Atenția s-a îndreptat în prima parte către Ioana Goicea; tânăra violonistă a încântat audiența cu o interpretare extrem de sensibilă a Concertului în re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms.

"Ea are un viitor mare în față. Un sunet foarte frumos, fantastic! Are un sunet în sala asta. Și la bis s-a văzut la fel, ce construcție poate să aibă. Mi-a plăcut foarte mult frazarea ei. Construiește pe fraze foarte lungi. A fost o primă parte foarte bună." - declarația violistului Theodor Andreescu, membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene.

Partea a doua a fost dedicată muzicii lui Richard Strauss. Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra Națională Radio în "Așa grăit-a Zarathustra".

"Muzica lui Strauss a prezentat culminarea culturii muzicii clasice în secolul XX. Așa grăit-a Zarathustra este o piesă nu numai filosofică, ci și o piesă care arată toate părțile capodoperei lui Strauss."

În Studioul Mihail Jora a fost prezent și dirijorul Nicolae Moldoveanu:

"În seara asta am avut o foarte mare plăcere și o mare surpriză și acest lucru trebuie să-l menționez foarte personal. Cu doamna Cristina Anghelescu am făcut primul ei concert după ce Ioana s-a născut și a fost o mare fericire pentru mine să le întâlnesc atât pe mamă, cât și pe fiică în acest concert nemaipomenit. Cristian Măcelaru… se vede foarte clar - un mare talent, cu multă experiență și ne bucurăm foarte mult de faptul că el a revenit pe scenele românești."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie