Arhivă : Cronici Înapoi
S-a lansat Fundația 'Henry Mălineanu'
Miercuri, 18 mai 2016, în Aula Palatului Cantacuzino, a avut loc evenimentul de lansare a fundației dedicate renumitului compozitor de muzică ușoară și de muzică de film Henry Mălineanu. Misiunea acesteia este de a veni, prin orice mijloc posibil, în sprijinul tinerelor talente muzicale, și nu numai, din România. Inițiativa înființării unei astfel de fundații a aparținut celor doi fii ai compozitorului, Mălin și Codruț Mălineanu, pe care i-am putut urmări în postura de gazde ale serii. S-a alăturat, însă, demersului lor un număr impresionant de personalități ale culturii românești, dornice să aducă un omagiu artistului Henry Mălineanu. Dintre cei prezenți în sală, au luat cuvântul: compozitorul George Natsis, jurnalistul Octavian Ursulescu, actorii Stela Popescu și Alexandru Arșinel, muzicienii Corina Chiriac:
"Primii compozitori care mi-au încredințat piese au fost Aurel Giroveanu, Edmond Deda, Laurențiu Profeta și Henry Mălineanu. M-am bucurat de o elită a evreilor români de cea mai fină calitate."
…și Horia Moculescu:
"Cu această ocazie, am descoperit imensitatea individului creator care a fost Mălineanu. Nu am știut că a scris atât de multe melodii. Aveam vreo două cântece alese, însă apoi am descoperit altele, în toate publicațiile. Îmi cer scuze pentru faptul că nu am știut de la început cât de mare a fost."
…și, în final, actrița Maia Morgenstern:
"Vă felicit pentru inițiativa dumneavoastră și cred că nu este vorba despre un fel de ideal general, în care ne adunăm noi și vorbim despre cât de bine a fost pe vremuri. Creația maestrului Henry Mălineanu este vie și suscită interesul celor tineri și foarte tineri."
Seara a fost încheiată printr-un recital de pian, cu titluri semnate de Frédéric Chopin, Robert Schumann și George Enescu, susținut de Dimitri Malignan, nepotul compozitorului Henry Mălineanu. Pianistul studiază în prezent la Școala Normală de Muzică "Alfred Cortot" din Paris și a obținut, în urmă cu numai câteva zile, premiul I la secțiunea pian a Concursului Național "Mihail Jora".
Mălin Mălineanu ne-a împărtășit câteva impresii la finalul serii și, totodată, ne-a vorbit despre aspirațiile fundației pentru perioada imediat următoare:
"A fost un moment emoționant pentru noi, un moment de suflet. Am avut foarte mulți prieteni alături, am simțit multe energii, am comunicat așa cum o făceau odinioară părinții noștri. Ne vom strădui să fim foarte aproape de fenomenul artistic și vă promitem că veți auzi foarte multe despre noi pentru că vrem să dăm o șansă tinerilor artiști, vrem să încurajăm muzica românească - muzica ușoară românească. Nu vom precupeți nici resurse materiale, nici eforturi și nici idei pentru a face să se întâmple acest lucru."