ACUM:
0.00
Nocturn jazz
Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Paolo Fresu - Ralph Towner în concert la Sala Radio

Publicat: marți, 17 Mai 2016 , ora 12.12

Atât de reușit, ultimul concert organizat de Jazz Syndicate Live Sessions la Sala Radio. Sâmbătă, 14 mai 2016, au cântat la București un mare trompetist italian - Paolo Fresu, și un legendar chitarist american - Ralph Towner, unul dintre membrii fondatori ai grupului Oregon, având însă o carieră proprie foarte bine structurată. Concertul a fost deschis însă de un grup autohton - "Jazzappella" într-o frumoasă evoluție - doar cinci voci, însă atât de potrivit armonizate, cu un groove fin, aranjamente inspirate, un sunet cald și omogen. Felicitări Jazzappella pentru această apariție!

Și au intrat în scenă cei doi, de peste 15 ani cântând împreună. Ne-au oferit în principal compoziții semnate Ralph Towner, înregistrate cu câțiva ani mai înainte și incluse în albumul "Chiaroscuro". Rar ai ocazia să asculți un dialog între o trompetă și o chitară, spunându-și povestea atât de tandru, atât de relaxat și totuși cu o asemenea măiestrie. Folosesc un termen din muzica clasică, întrucât întreaga seară a avut ceva din alura unui recital cameral de factură clasică. Paolo Fresu, este adesea comparat cu Miles Davis, se adaugă însă acea cantabilitate înnăscută a italienilor. Uimitor este însă Ralph Towner care în compozițiile sale atinge tocmai aceste coordonate, de aceea probabil și l-a ales ca partener de dialog pe trompetistul italian, care înainte de finalul concertului a declarat:

"Suntem fericiți în această seară să împărtășim cu voi, ultimul concert din turneul nostru. Terminăm astăzi un lung turneu în Europa. Am fost pretutindeni, am fost în Scandinavia, am fost în UK, am fost în Polonia, în Italia, în Spania, în Austria, și această seară, aici în București. Zece concerte în 11 zile. Mulțumim foarte mult pentru că ne aflăm aici!"

Paolo Fresu și Ralph Towner - doi prieteni vechi, care comunică firesc, se completează reciproc - nu vorbim despre calitățile muzicale de excepție - ele sunt implinite dincolo de orice imaginație. Am invoca acea perfecțiune de disc, râvnită de orice interpret. Persistă însă ideea de consonanță, de armonie, fraze frumos arcuite, melodie, intimitate, sau la ce nivel poți să simți muzica, sau cum poți deveni tu însuți muzică, indiferent de profilul ei. Aceasta este lecția pe care ne-au oferit-o în concertul de sâmbătă seară Paolo Fresu și Ralph Towner.

"Au reușit să creeze atmosferă cei doi mari muzicieni."

Și despre Jazzappella… "Altă surpriză plăcută! Aș vrea să existe mai multe grupuri a capela în România. O muzică diferită față de ce a urmat. Sigur, probabil că pe asta s-a și mizat - să existe două realități muzicale cât se poate de diferite, dar la fel de rafinate." - Marian Stan, traducator

Reportaj realizat de Marina Nedelcu