Arhivă : Cronici Înapoi

Vechi și noi colaborări între Institutul Cultural Român și coregraful Gigi Căciuleanu – conferință de presă

Publicat: vineri, 13 Mai 2016 , ora 11.22

Joi, 12 mai 2016, la sediul Institutului Cultural Român, s-a derulat o conferință de presă centrată în jurul activității artistice a coregrafului român de renume internațional Gigi Căciuleanu. Totodată, evenimentul a marcat începutul unei noi colaborări dintre Institutul Cultural Român și Gigi Căciuleanu, prin care se are în vedere promovarea europeană a celor mai recente spectacole ale sale: „Un Minut de Dans sau UF!!!”și „L'Om Dada”.

Cel care a luat cuvântul în deschidere a fost vicepreședintele Institutului Cultural Român, Nagy Mihály Zoltán, care a prezentat obiectivele urmărite de Institut prin această colaborare:

„Mă bucur că avem foarte mulți invitați și invitați renumiți, de data aceasta. Colaborarea dintre Institutul Cultural Roman și coregraful Gigi Căciuleanu a debutat în 2013, printr-un spectacol inspirat din opera lui Caragiale, „D-ale noastre”. În acest an, această colaborare de excepție va fi reluată. Sunt programate mai multe turnee. Ce înseamnă pentru noi, pentru ICR, acest romantism cultural și acest tip de parteneriat cu Gigi Căciuleanu? Vrem să creștem și să fidelizăm consumatorii de artă, dar cel mai important, vrem să fidelizăm consumatorii de artă în străinătate. Deci aceasta este, de fapt,  și misiunea Institutului Cultural Român. Sper că acest parteneriat va fi de lungă durată și sper că în timpul acestor turnee veți avea cât mai mult succes.”

Gigi Căciuleanu s-a declarat, el însuși, deosebit de încântat de sprijinul pe care l-a primit pentru promovarea creațiilor sale, din partea instituțiilor românești. Este vorba cu precădere despre Teatrul Național București și Institutul Cultural Român:

„Avem o relație privilegiată cu ICR-ul, o istorie, și după aia sunt povești. Sper eu ca și „Uf!!!”, și „L’Om Dada” să existe, bineînțeles, într-un teatru, dar e important, de asemenea, ca aceste spectacole să existe și în afara edificiului de lumini, specific teatral. Nu se poate spune că există frontiere între arte. În orice caz, eu nu le simt și iubesc aceste „nefrontiere”.”

Dintre cei care și-au exprimat, prin discursuri, prietenia și admirația față de arta coregrafului Gigi Căciuleanu, au mai făcut parte și: Ion Caramitru, Director general al Teatrului Național București, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, compozitorul Paul Ilea, dansatoarea Ana Vișan și actorul Lari Giorgescu.

Ana Diaconu

Reportaj realizat de Ana Diaconu