Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Evenimente dedicate sărbătoririi Coroanei Române la 150 de ani

Publicat: marți, 10 Mai 2016 , ora 10.18

La Sinaia vor avea loc astăzi noi evenimente dedicate sărbătoririi Coroanei Române la 150 de ani. Acestea fac parte din seria care a debutat în 5 mai la București cu inaugurarea Școlii "Regina-mamă Elena". Detalii despre manifestările de astăzi ne oferă Lucian Haralambie:


Seria evenimentelor organizate cu ocazia celei mai importante sărbători a monarhiei românești se mută din această după-amiază din capitală la Sinaia, unde, pentru prima dată după anul 1947, va flutura stindardul regal.

Pe terasa castelului regal Peleș, de la ora 13.20, va avea loc ceremonia înălțării stindardului regal pe catargul din turnul edificiului. Vor fi prezenți la ceremonie membri ai personalului Casei Majestății Sale Regelui de la Palatul Elisabeta și de la Castelul Săvârșin, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, personalul Muzeului Național Peleș și invitații familiei regale, veniți din străinătate pentru jubileul de 150 de ani. Stindardul regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a custodelui coroanei, Alteța Sa Regală Principesa Margareta.

Publicul este invitat apoi pe terasa și peluza castelului Peleș. Începând cu ora 17.00, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un recital cu muzică de pe toate meridianele, urmând ca la ora 18.00 familia regală să iasă pe balconul castelului pentru a saluta participanții la sărbătoare. O jumătate de oră mai târziu este programat concertul susținut de Camerata Regală, ansamblu care va fi dirijat de Tiberiu Soare. Repertoriul va cuprinde piese ale compozitorilor români - George Enescu, Iosif Ivanovici, Grigoraș Dinicu și Ciprian Porumbescu, precum și creații semnate de Giacomo Puccini și Camille Saint Saens. Soliști ai acestui concert pe care vă invităm să-l urmăriți în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural, începând cu ora 18.30, vor fi violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi.

"Colaborarea cu Camerata Regală și cu maestrul Tiberiu Soare nu face decât să mă bucure foarte mult. Orice invitație și orice colaborare este binevenită, cu atât mai mult cu cât eu am colaborat atât cu Camerata, cât și cu maestrul Soare în cele mai bune condiții. M-am bucurat pentru că Majestatea Sa Regele Mihai I a ales repertoriul și eu am fost întru-totul de acord. Sunt lucrările de suflet ale majestății sale - canzoneta O, sole mio!, canzoneta Torna surriento și Nessun Dorma din opera Turandot de Giacomo Puccini. Regalitatea românească, de când se știe, a pus mare preț pe promovarea culturii și în acest caz a muzicii de bună calitate. Bineînțeles, eu consider acest eveniment ca fiind cel mai important din acest an pentru cariera mea. Și faptul că sunt invitat în continuare și colaborez cu Casa Regală a României nu face decât să mă onoreze."