Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Turneul ‘Piazzolla, o poveste autentică’ a ajuns la Sala Radio

Publicat: joi, 5 Mai 2016 , ora 10.16
Tangourile lui Astor Piazzolla s-au auzit miercuri, 4 mai, la sala Radio în interpretarea  cântăreței Analia Selis și a gupului ArgEnTango alături de care se află la jumătatea primului turneu național “Piazzolla, o poveste autentică”. Violocelistul Răzvan Suma, care este și promotorul acestui proiect, spunea că muzica lui Astor Piazzolla, cel care a adus tangoul clasic în contemporaneitate, l-a determinat să creeze grupul ArgEnTango format din muzicieni români și argentinieni. ArgEnTango este compus din pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru.

„Am format un grup - ArgEnTango, care este un grup original. Să cânți muzică autentică, îți trebuie toate instrumentele. Fără vioară se poate cânta tangou, dar fără bandoneon este cam profan, așa… și am reușit să-l aducem pe acest extraordinar Omar Massa și am făcut această orchestră de tango tradițional. De ce Piazzolla? Cu această orchestră de tango putem să fim foarte, foarte autentici în limbajul lui Piazzolla. Și Piazzolla este începutul nostru.”

Poveștile de dragoste sau din viața cotidiană a orașului Buenos Aires din anii ’50, compuse în ritm de tango nuevo au fost redate de Analia Selis într-un nou stil de interpretare, pe care spunea că l-a deprins de la Amelita Baltar, cea care a fost iubita și cântăreața favorită a lui Astor Piazzolla.

„De la ea am aflat multe lucruri interesante. Pentru mine a fost foarte important. Eu nu cântasem Piazzolla. Nu sunt foarte mulți cântăreți în lumea asta care cântă Piazzolla, care intră în această călătorie ciudată și într-un stil nou de cânta tango și cu niște texte foarte expresive. Eu cred că obiectivul nostru până acum a fost atins, acela de a aduce publicului o latură de Piazzolla necunoscută, un Piazzolla autentic și să aducem și câte o poveste interesantă și autentică neascultată aici, în România.”

Aranjamentele muzicale pentru acest turneu au fost realizate de pianistul argentinian Mariano Castro, cel care spunea că a căutat să redea publicului muzica lui Piazzolla într-o manieră cât mai autentică.

„E o mare bucurie pentru noi, argentinienii, să cântăm muzica noastră, muzica lui Astor Piazzolla. Cum e George Enescu pentru voi, Piazzolla e pentru argentinieni.”

Cum ați găsit că a fost publicul din orașele în care ați cântat?

„Oamenii au primit foarte bine muzica noastră. E un concert foarte expresiv și eu spun că e un concert direct la inimă, pentru că, așa… foarte emotiv și sensibil.”

Fernando Suarez Paz nu a fost numai violonistul care l-a acompaniat timp de 20 de ani pe Astor Piazzolla, ci și un prieten apropiat al acestuia, iar mărturiile despre prietenia celor doi l-au inspirat și pe violonistul Rafael Butaru.

„Pentru acest proiect ne-am documentat foarte mult despre viața lui Astor Piazzolla, în pritenia lui cu Fernando Suarez Paz, pentru a prinde cât mai fidel stilistic și din punct de vedere tehnic partea de tango.”

Muți dintre spectatori îmi spuneau că au fost impresionați de interpretarea celor de la ArgEnTango, reușind să descopere astfel muzica lui Astor Piazzolla.

„M-au trecut fiorii. A fost intens de la cap la coadă. Ce mi s-a părut foarte interesant e că au susținut ritmul.”

„Cred că noi, românii, rezonăm cu tangoul. Am văzut și în sală că erau oameni cu ochii în lacrimi și am senzația că poveștile pe care le-a scris Piazzolla, din Buenos Aires, seamănă oarecum cu poveștile noastre.”

„Foarte profesional și ansamblul este aranjat foarte bine. Am primit și foarte multe emoții… asta este important.”

ArgEnTango își continuă turneul „Piazzolla, o poveste autentică”. Pe 6 mai vor cânta la Brașov, iar pe 7 mai la Teatrelli, în București, apoi la Dumbrăveni, urmând ca turneul să se încheie pe 9 mai, la Bistrița.

Reportaj realizat de Francesca Rusu