Arhivă : Cronici Înapoi

Portret de compozitor: George Draga - concert dedicat memoriei compozitorului și muzicologului român

Publicat: miercuri, 20 Aprilie 2016 , ora 14.02

Marți, 19 aprilie 2016, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Muzeul Național "George Enescu" au organizat în legendara Aulă a Palatului Cantacuzino un concert dedicat memoriei compozitorului și muzicologului George Draga.

Un concert cu opusuri de tinerețe ale autorului, redate publicului cu această ocazie: Variațiuni pentru pian, pe o temă folclorică originală, un scherzo pentru vioară și pian, într-o atmosferă copilărească, glumeață, proprie ritmului "aksak" folosit aici, apoi cvartetul de coarde nr.1, un omagiu adus lui Anton Webern, în maniera muzicii seriale și cvartetul nr.2, polifonic, minimalist, cu o temă construită din 5 sunete tratate în toate combinațiile posibile.

Aceste creații, selectate după criteriul diversității stilistice, au fost interpretate de ansamblul "Profil" - Diana Moș și Petru Nemțeanu la viori, Marian Movileanu la violă, Mircea Marian la violoncel și Adriana Maier la pian. Succesiunea lucrărilor a căutat să surprindă cât mai fidel caracterul unui compozitor discret, care scria adesea pentru muzica în sine, care nu și-a dorit gloria cu orice preț, dar care a construit o operă complexă - 14 simfonii, 2 rapsodii, uverturi, muzică de concert, o Missă de concert, cantate de Crăciun, de Anul Nou, coruri, sonate instrumentale, cvartete, cvintete și multe altele!

Puteți asculta lucrările compozitorului George Draga prezentate de Ansamblul "Profil", marți, 10 mai, ora 23.30, la Sunete Contemporane!

Laura Ana Mânzat