Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 5 aprilie 2016

Publicat: miercuri, 6 Aprilie 2016 , ora 14.58
Aflată pentru a treia oară în România, violonista Daria Varlamova a revenit pe podiumul de concerte al Stagiunii de Marți seara. Dacă publicul a cunoscut-o din evoluțiile anterioare alături de mama sa, pianista Zhanna Varlamova, tânără muziciană s-a produs într-o nouă formulă interpretativă. Astfel am avut ocazia să ascult, alături de publicul aflat în 5 aprilie la Sala mică a Ateneului Român, doi instrumentiști pasionați de muzica pe care o fac, doi muzicieni care au demonstrat stăpânire de sine, virtuozitate instrumentală și expresivitate. Este vorba despre violonista, din Belarus, Daria Varlamova și pianistul german Jonathan Zydek.


De doi ani ei formează un duo deja apreciat pentru performanțele sale:

"Daria Varlamova a format un duo cu domnul Jonathan Zidek care este la masterat. Duo-ul acesta funcționează, deja, de doi ani foarte bine cântând și evoluând cu un repertoriu foarte divers în foarte multe țări." (Cornelia Bronzetti)


Pe Daria Varlamova, publicul din România o cunoaște din 2008 când a câștigat premiul I Concursul Internațional de Vioară "Cornelia Bronzetti". Și atunci s-a aflat în cadrul Stagiunii de marți la sugestia violonistei Cornelia Bronzetti, încântată și de această dată de evoluția tinerei muziciene:

"Extraordinar...Nici măcar în cele mai frumoase vise nu aș putea găsi pe altcineva care să fi evoluat așa de mult ... nu numai să fie matură și în posibilitatea de a cânta orice repertoriu absolut la maximum, dar pur și simplu de a revărsa talentul ei prin muzică, asupra noastră."


Violonista Daria Varlamova și pianistul Jonathan Zydek și-au demonstrat arta interpretativă într-un repertoriu ofertant incluzând două sonate: Sonata KV 301 în sol major pentru vioară și pian deMozart și Sonata D 574 în la major de Schubert, Cinci melodii op.35 de Serghei Prokofiev și încheind cu Suita "Impresii din copilărie" de George Enescu. De altfel Daria Varlamova a optat și în evoluțiile anterioare pentru opusuri enesciene, interpretate cu pasiune pe vioara sa Antonio Gragnani din 1782.

"Extraordinar făcut. Formînd și un cuplu foarte bun s-au înțeles foarte bine, iar Enescu a apărut așa... ca o revelație." (Cornelia Bronzetti)

Parcurgând diferite epoci creatoare cu expresivitate și pasiune, violonista Daria Varlamova și pianistul Jonathan Zydek au înscris încă o seară reușită în cadrul Stagiunii de fiecare marți.


Reportaj realizat de Jeanine Costache