ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. EURORADIO YOUTH - Orchestra Națională Radio condusă de Gabriel Bebeșelea

Publicat: luni, 28 Martie 2016 , ora 10.07

La Sala Radio a avut loc vineri, 25 martie 2016, un eveniment derulat sub egida Uniunii Europene de Radio și Televiziune susținut de Orchestra Națională Radio. Detalii ne oferă Lucian Haralambie.


"A fost un privilegiu. Sunt așa de fericit c-am putut să văd concertul din seara asta. Sala este excepțională, iar nivelul artistic este absolut de excepție!"

"Extraordinar mi s-a părut! Toate concertele de aici sunt absolut speciale - interpreți tineri, care aduc un suflu nou. Violonistul mi s-a părut absolut perfect, surprinzător pentru 17 ani - o artă desăvârșită și o trăire… iar spaniolul a adus tot sufletul spaniol… a fost efectiv un regal. Și bine alese piesele, și dirijorul extraordinar!"


Sunt opinii după concertul din 25 martie 2016 susținut de Orchestra Națională Radio, unul desfășurat sub genericul Euroradio Youth și condus de Gabriel Bebeșelea. Publicul a avut ocazia de a-i urmări pe doi dintre tinerii interpreți, laureați ai competițiilor muzicale internaționale.

Primul solist al serii a fost Rennosuke Fukuda, violonist japonez în vârstă de 17 ani, câștigător al premiului I la Concursul Internațional "Yehudi Menuhin" din Statele Unite, ediția 2014. Opusul ales a fost Concertul nr. 2 în re minor pentru vioară și orchestră semnat de Henryk Wieniawski.

A urmat al doilea moment solistic, semnat de această dată de violoncelistul spaniol Fermín Villanueva, muzician distins cu premiul I la Concursul Tinerilor Interpreți din Spania în 2014 și laureat al competiției internaționale de la Sofia - 'Young Virtuosos', desfășurată anul trecut. El ales pentru această seară Concertul în re minor pentru violoncel și orchestră de Édouard Lalo.

După aplauzele oferite celor doi tineri soliști, în partea a doua, publicul numeros din Studioul Mihail Jora s-a bucurat de Simfonia a VIII-a "Neterminata", partitură semnată de Franz Schubert. Dirijorul serii, Gabriel Bebeșelea motivează această alegere:

"Mi se părea foarte potrivit să încheiem cu un Schubert extrem de delicat și duios. Neterminata de Schumert e una din cele mai expresive lucrări scrise vreodată."

La final de concert, dirijorul Cristian Mandeal ne-a împărtășit opiniile sale despre această interpretare:

"Simfonia de Schubert a fost o adevărată delectare, această lucrare atât de rar, din păcate, cântată, atât de rar abordată și făcută de Gabriel Bebeșelea într-un mod cu totul admirabil. Subliniez acest admirabil! Eu îl admir pe băiatul acesta de foarte mulți ani, îl urmăresc în evoluția lui și cred că va fi o mare baghetă - este deja, dar va fi și în continuare o mare baghetă - a României. Trebuie cultivat, sprijinit cu tot ce ne stă nouă în putință pentru că este o rara avis în peisajul tinerilor dirijori de azi."


Scopul acestui proiect este susținerea și promovarea tinerilor muzicieni laureați ai competițiilor înscrise sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, prin evoluția, în calitate de soliști, alături de orchestre ale posturilor publice de radio și difuzarea prestațiilor artistice în rețeaua EBU, ajungând astfel la un potențial de milioane de ascultători.