Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ediția a VI-a a Turneului 'Pianul călator' a debutat la Chișinău

Publicat: vineri, 25 Martie 2016 , ora 9.41

Turneul "Pianul călător" - ajuns anul acesta la cea dea șasea ediție, care urmează să se desfășoare în 19 localități din România și Republica Moldova - a debutat joi, 24 martie, la Sala cu Orgă din Chișinău. Ina Guțu, reporter Radio România Chișinău, a surprins o parte din atmosfera creată de maestrul Horia Mihail și Orchestra de Cameră din Chișinău, sub bagheta lui Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio din România.


O mică accidentare la una dintre mâini l-a determinat pe maestrul Horia Mihail să modifice o parte din programul prestabilit. Renunțând la Chopin, a interpretat pe scena de la Chișinău mai mult Mozart și Ceaikovski.

Pianul călător a fost așteptat la Chișinău de melomani de diferite vârste.

"Cel mai mult la dumnealui mi-a plăcut faptul că apăsa pe o notă și parcă transmitea toată energia publicului. I se vedea totul pe față și cânta cu cea mai mare plăcere. Cântă cu o atitudine frumoasă."

"Bineînțeles că pasiunea m-a adus aici. Horia Mihail a mai fost aici cu diverse ocazii, inclusiv la "Flautul de aur". Vreau să-l ascult pentru că el cântă într-un mod deosebit. Mă face să simt emoții, îți dă o vervă de viață."

"Eu vreau să fie unire cu România și din cauza aceasta am și venit la concertul acesta, fiindcă tatăl meu a luptat pentru aceasta și copii mei au fost în România. Și eu mă bucur, că măcar prin aceasta avem legătură cu România."

Dumneavoastră ați mai fost la "Pianul călător" până acum?

"Eu am fost de multe ori. Eu am lucrat toată viața în școala rusă, dar vreau să fie unire cu România. Noi vorbim într-o limbă comună și frați cu surori trebuie să trăiască într-o casă."

Concertele la Chișinău sunt o mare bucurie, a mărturisit înainte de concert pentru Radio Chișinău, maestrul Horia Mihail:

"Este iarăși un motiv de bucurie faptul că sunt alături de debutul unui bun prieten și unui mare dirijor - este vorba de Tiberiu Soare, de debutul domniei sale aici, la Chișinău. Ultima dată am fost în toamna trecută, alături de doi buni prieteni, Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru - violoniști care împreună cu mine creează "Duelul viorilor". E un loc în care revin de fiecare dată cu multă plăcere. Am întâlnit de la bun început un public cunoscător, un public care știe cum să aprecieze muzica de calitate."

Ajuns anul acesta la cea de-a șasea ediție, Turneul "Pianul călător" se desfășoară în perioada 24 martie - 21 mai în aproape 20 de localități. La finalul turneului din acest an, pianul călător urmează să rămână la Alba Iulia. "Pianul călător" este un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociația culturală Accendo și Fundația Marconi.