Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Cursuri de cultură generală muzicală organizate de Societatea Muzicală
Poate transmite muzica idei? În ce constau aptitudinile muzicale? Cum se ascultă o lucrare muzicală? Cum se poate aprecia dacă o interpretare este de bună calitate?
Sunt doar câteva dintre întrebările care își găsesc răspunsul în cadrul cursurilor de cultură generală muzicală ale Societății Muzicale.
Vreme de un an participanții organizați în două grupe: una cu angajați care fac cursurile după orele lor de program - "grupa corporatiștilor" și alta pentru cei care nu au constrângeri legate de orar - "grupa oamenilor liberi" asistă la cele 24 de cursuri grupate în 3 cicluri susținute de Conf.Dr. Dragoș Călin, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.
Dragoș Călin: Inițiativa îi aparține domnului George Butunoiu, care este și președintele și inițiatorul Societății Muzicale - o societate privată, care are ca scop promovarea muzicii culte. A inițiat și un site care este unul dintre cele mai complete site-uri de muzică din România; este un adevărat instrument de lucru. Tot dânsul este cel care a promovat acest curs, o inițiativă absolut lăudabilă, pentru corporatiști și nu numai, un curs pentru toți cei care-și doresc să afle mai multe despre muzica cultă, care-și doresc să poată fi un auditoriu competent, care nu numai să asculte, dar să și știe ce ascultă și să știe cum să asculte, care-și doresc să afle mai multe lucruri despre tot ceea ce înseamnă arta sunetelor.
Cum se desfășoară cursul? Care este structura lui?
Dragoș Călin: Cursul are trei module - fiecare modul a câte opt cursuri. Am încercat să sintetizez în aceste 24 de cursuri tot ce se poate într-un mod extrem de dinamic, cu exemple pornind de la sunet ca fenomen fizic, până la probleme de estetică muzicală. Primul modul are un titlu "Introducere", bineînțeles, cel de-al doilea este "Expoziția" și ultima parte este "Dezvoltarea". Nu avem o repriză; repriza sperăm să fie anii următori, când acest curs să se perpetueze și să poată merge mai departe pentru alți cursanți.
Avocați, manageri de mari companii, medici, arhitecți, IT-iști participă la acest curs itinerant, fiecare lecție desfășurându-se în altă sală, în locuri cu semnificație simbolică sau cu valoare didactică legată de subiectul cursului: la Universitatea Națională de Muzică din București, Ateneu, Opera Națională București, Biserica Luterană sau Muzeul George Enescu. Câțiva dintre ei ne-au vorbit despre această inițiativă.
"Mie-mi place! Pe mine mă fascinează. E o lume nouă. E o fereastră, de fapt, către o lume nouă. Aveam tot felul de întrebări pe care mi le puneam și nu avea cine să-mi răspundă și am sperat că venind la acest curs o parte dintre nelămuriri vor începe să se clarifice. Și, încet încet, încep să aflu mai multe. Încă n-am găsit răspuns la mare parte din întrebări, dar sunt pe drumul cel bun." - Carmen Szeget, inginer, specialist în investiții în valori mobiliare
"E primul curs de genul acesta la care particip și de care am cunoștință pe piață, la momentul actual. Mi se pare un curs foarte benefic mai mult pe plan personal, pentru că, așa cum zice și titlul cursului, e un curs de cultură generală muzicală. Aduce foarte multe informații atât istorice, cât și tehnice cu privire la muzica cultă și, mai mult decât atât, e o ambianță foarte relaxantă, care îmbogățește mai mult spiritul. Îmi face plăcere să particip, mai ales că are loc în timpul săptămânii; ne ajută să ne rupem puțin de realitatea curentă și ne oferă o altă perspectivă asupra muzicii." - Ioana Badiu, HR la Wolf Theiss
"M-am înscris pentru că îmi place foarte mult muzica, pentru că nu am avut o educație muzicală în afara cadrului formal de la școala primară, clasele I-IV și puțin în gimnaziu, și pentru că vreau ca atunci când merg la concerte să experimentez cunoscând altfel ceea ce ascult. Dar, în principal, este dragostea pentru muzică. Acesta este motivul. Este foarte interactiv, foarte deschis; nu am deloc sentimentul pe care l-am avut la școală, că e totul organizat… este așa… ca o întâlnire între prieteni. Întrebările sunt deschise, subiectele sunt deschise… Da, mă simt cu totul altfel! Este și experiență în ideea muzicii, adică ceva mai de suflet, mai deschis, mai puțin informal. Acesta este cuvântul potrivit." - Andreea Popa, freelancer pe partea de management financiar