Arhivă : Cronici Înapoi

Recitalul pianistului Mihai Ritivoiu la Muzeul Național Cotroceni

Publicat: joi, 3 Decembrie 2015 , ora 9.37

"A fost o bucurie să-l reascult și să văd cât de frumos se împlinește, cu câtă seriozitate și gravitate privește actul muzical și responsabilitatea uriașă pe care artistul trebuie s-o aibă pe scenă față de public și față de versiuni cât mai adânci și mai adevărate ale lucrărilor cărora le dă viață. În total, o seară de omagiu de foarte înaltă calitate."

Pianistul Viniciu Moroianu vorbind despre recitalul susținut miercuri, 2 decembrie 2015, de Mihai Ritivoiu.

Un program special interpretat de tânărul pianist la Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni a încheiat maratonul dedicat marelui muzician român Dinu Lipatti, de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 65 de ani în 2 decembrie.

După simpozionul de muzicologie de săptămâna trecută și emisiunea-maraton realizată ieri la Radio România Muzical de Monica Isăcescu și Ștefan Costache, seria de evenimente închinate memoriei lui Dinu Lipatti a ajuns astfel la final.

Câștigător în 2010 al Concursului de pian organizat de postul nostru sub semnul lui Lipatti, Mihai Ritivoiu și-a construit programul de ieri seară, așa cum era firesc poate, în jurul personalității acestui mare interpret al lumii. Coralul de Johann Sebastian Bach și Sonata în la minor de Wolfgang Amadeus Mozart - lucrări adesea regăsite în recitalurile lui Lipatti -, dar și piese de Claude Debussy și César Franck și chiar o partitură a lui Lipatti au răsunat aseară la Sala Cerchez.

Despre acest recital ne-a vorbit Mihaela Doboș, directorul fondator al Radio România Muzical:

"Dinu Lipatti este unul din cei mai mari pianiști ai lumii. Este, aș spune, un aristocrat al pianului prin sensibilitate, prin discreție, prin intimitatea fiecărui act care se găsește imprimat pe ceea ce s-a păstrat pentru posteritate. Cred că orice tânăr pianist aspiră către modelul Dinu Lipatti. Faptul că Mihai Ritivoiu a deschis recitalul cu coralul de Bach, am considerat că este un act de iubire, dar și de mare curaj. Cred că ceea ce a realizat România Muzical astăzi este un act de mare cultură. Legătura pe care a făcut-o între ediția din anul 2010 și 2015 este, de asemenea, interesantă și arată că cei care au coordonat și s-au ocupat în amănunt de realizarea acestei manifestări au avut o gândire și s-au preocupat timp îndelungat de a ajunge la această realizare. Felicit Radio România Muzical pentru ceea ce a făcut!"

Despre emoțiile de pe scenă, pianistul Mihai Ritivoiu a declarat:

"Sigur că de fiecare dată când mă întorc în București să cânt un recital, aceste evenimente au o încărcătură emoțională deosebită, aș spune încă și mai mult acum, când acest eveniment a fost pentru comemorarea lui Dinu Lipatti - un nume emblematic pentru pianistica mondială. Am fost deosebit de onorat de această invitație. Recitalul mi-a făcut o deosebită plăcere. A fost și un test, aș putea spune. Doi dintre cei care mi-au fost profesori în trecut au fost în sală și acest lucru sigur că are o însemnătate deosebită. Acest recital mi-a oferit o gamă foarte largă și specială de emoții."






Reportaj realizat de Lucian Haralambie