Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO.Concert dedicat Zilei Naționale a României susținut de Orchestra Naționala Radio

Publicat: marți, 1 Decembrie 2015 , ora 15.56

O nouă seară de sărbătoare la Sala Radio. Vineri, 27 noiembrie 2015, Orchestra Națională Radio a celebrat Ziua Națională a României printr-un concert-eveniment, dirijat de Nicolae Moldoveanu.

După o apreciată interpretare a uverturii Operei "Freischutz" de Carl Maria von Weber, a urmat punctul central al programului propus de ansamblul simfonic mare al Radioului - Concertul pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, lucrare scrisă în 1963 de Paul Constantinescu. Soliști au fost trei tineri muzicieni, fiecare cu o carieră de invidiat: pianista Rebeca Omorida, violonistul Rafael Butaru și violoncelistul Răzvan Suma.

Pianistia Rebeca Omorida:

Triplul concert de Paul Constantinescu a fost scris pentru maestrul Valentin Gheorghiu, care a fost din tinerețea mea, unul dintre cei mai idoli ai mei și sunt foarte fericită să am și ocazia să îl cânt, acest concert, partea de pian este scrisă foarte strălucitor și dă pianistului posibilitatea să își etaleze virtuozitatea și toate calitățile pianistice.

Violonistul Rafael Butaru:

Maestrul Moldoveanu a reușit să facă lucrarea să fie, dacă nu un cap de afiș, să fie chiar o lucrare de bază, pe care și mulți alți interpreți soliști, pot s-o abordeze chiar mai frecvent, pentru că nu este o lucrare chiar cântată, este foarte bine scrisă, din punct de vedere de omogenitatea între insturmentele soliste și legătura cu orchestra.

Violoncelistul Răzvan Suma:

Personal, la violoncel am cântat destul de multe piese scrise de Paul Constantinescu și are o tematică foarte dragă mie. Este inspirată din folclor în majoritate și în acest concert avem în toate trei părțile influențe foarte pregnante ale folclorului românesc, care este recunoscut a fi unul dintre cele mai diverse din toată Europa. Pentru noi este foarte importantă că serbpm Ziua Națională cu un compozitor român, de mare valoare.

Pianista Dana Borșan:

Tripul concert de Paul Constantinescu e foarte greu. Mă bucur foarte mult că l-am auzit și în această variantă interpretativă foarte reușită. Sunt tineri super talentați și extraordinar de profesioniști. Mă bucur foarte mult și de întâlnirea dintre ei.


Seara specială de la Sala Radio s-a încheiat cu una dintre lucrările care reliefează cel mai bine dialogul muzical dintre estul și vestul Europei - suita "Tablouri dintr-o expoziție", semnată de Modest Musorgski, în aranjamentul orchestral al lui Maurice Ravel.

Un nou concert de succes apreciat de publicul numeros din Studioul Mihail Jora, o adevarată seară de sărbătoare încununată de ropote de aplauze:

- Mi-a plăcut ideea cu Paul Constantinescu într-un concert dedicată Zilei Naționale a României, apoi ne-a bucurat alegerea lui Nicolae Moldoveanu, lucrarea „Tablouri dintr-o expoziție”. Este o lucrare ofertantă pentru toate partidele orchestrei.

- Foarte frumos, ceva nemaipomenit. Mie mi-a plăcut foarte mult.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie