Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Vioara lui Enescu la Poiana Stampei

Publicat: luni, 26 Octombrie 2015 , ora 13.00

Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail au putut fi ascultați duminică, 25 octombrie 2015, la Casa de Cultură din Poiana Stampei, județul Suceava.

Gabriel Croitoru și Horia Mihail din nou prezenți în județul Suceava, vă aflați la jumătatea celui de-al patrulea turneu "Vioara lui George Enescu". În această seară ați poposit la limita dintre județul Suceava și Bistrița Năsăud, mai exact la Poiana Stampei, într-o localitate unde oamenii cred că au rămas încântați de ceea ce au auzit.

Gabriel Croitoru: După reacția din seara aceasta, aș zice că le-a plăcut în mare parte. Sigur că anumite lucrări au fost mai pe înțelesul unor, altele - mai pe înțelesul altora. Una peste alta, programul a fost alcătuit în așa fel încât să reușim să ajungem la inimile celor care se află prezenți în sală la aceste concerte oarecum lecție, dacă vreți, deși nu vrem să dăm lecții nimănui. Vrem numai să arătăm că genul nostru muzical poate fi ascultat și de către oameni care nu neapărat o pregătire în domeniul ăsta și n-au întotdeauna acces la o sală de concert adevărată. Iată că se pot petrece concerte frumoase și într-o sală de casă de cultură în Poiana Stampei și nu numai. Iată că publicul care nu are tangență cu sălile de concert le dovedește contrariul sau "ne" dovedește contrariul și ne întărește în acest demers pe care cred eu că ar trebui să-l facă și alții.


Da, eu cred că obiectivul propus prin aceste turnee a fost atins.

Gabriel Croitoru: Cu siguranță! De la un an la altul eu am lărgit sfera de concerte, în sensul că am apărut și pe… așa cum făcea și maestrul George Enescu, pentru că, de fapt, ideea îi aparține, nu trebuie să ne mândrim cu ceva care nu e al nostru… el a făcut pentru prima dată treaba asta… a cântat pe front, a cântat în spitale, a cântat peste tot pe unde trebuia să aducă un pic de alinare. Iată, facem și noi acest lucru și sper că prinde de la un an la altul mai tare.


Până pe 2 noiembrie veți mai concerta și în alte localități.

Gabriel Croitoru: Da. Avem încă patru concerte în zona Slatina-Caracal. Ultimele două, pe lângă cele patru, sunt în București. Ultimul e în data de 3 noiembrie, la Sala Radio.


Horia Mihail, la Poiana Stampei, într-o sală de casă de cultură în care, iată, au venit și oameni cunoscători de muzică, dar și oameni care au venit mai mult din curiozitate. Cum ați apreciat reacția publicului în această seară?

Horia Mihail: Este situația ideală, cred eu. Este exact ceea ce ne-am imaginat. M-am gândit… bineînțeles că aveam foarte multe semne de întrebare în urmă cu 5-6, poate chiar 7 ani, când mi-a trecut această idee prin minte: "Cum ar fi să cântăm în zone rurale? Cum ar fi să facem ce se întâmplă în Germania, ce se întâmplă în Franța…" Au trecut patru ani și lucrurile merg din ce în ce mai bine. Chiar acum, după ce s-a sfârșit recitalul, scurtul nostru recital, vedeam publicul care pleacă și eram bucuros că trăiesc într-o țară care, cel puțin din punctul ăsta de vedere, se apropie din ce în ce mai mult de normalitate și ideal.


Ați venit la concertul în cadrul căruia va răsuna vioara lui Enescu.

"Sunt încântat să particip în comuna în care sunt cetățeni de onoare ș un asemenea concert să aibă loc în frumoasa casă de cultură din localitate, mobilizat mai mult poate de anul Enescu, mai ales că sunt născut pe plaiurile acestui mare compozitor și violonist român. Când am auzit de acțiunile ample care se desfășoară în țară pentru refacerea casei părintești a marelui artist, m-am gândit că e un moment, un prilej să particip la acest concert, mai ales având în vedere faptul că am auzit că această vioară este mânuită de unul dintre cei mai mari violoniști ai țării la ora la care vorbim."

Gabriel Croitoru?

"Gabriel Croitoru - un mare violonist, cunoscut atât în țară, cât și peste hotare și se pare că are aceleași deprinderi ca marele compozitor, concertând în școli, în sate, nu numaidecât în sălile de concert din marile orașe."

A fost alături de noi domnul…

"Abudnariței Ioan"

Mihaela Buculei, Radio România Cultural