Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. David Garrett - dialog cu studenții români

Publicat: marți, 22 Septembrie 2015 , ora 15.38

Celebrul violonist David Garrett a fost prezent luni, 21 septembrie 2015, în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București pentru o discuție cu studenții instituției de învățământ muzical superior.

"Înainte de toate este foarte important să muncești, să ai certitudinea că acesta este drumul pe care vrei să-l urmezi în viață - să fii pe scenă. Nu totul în cariera mea a fost ușor; au fost momente în care am dus o reală luptă pentru supraviețuire, dar am știut mereu că vreau să fac muzică.

Cânt pop, rock sau jazz și sunt întrebat de fiecare dată de ce mă implic în astfel de proiecte. Pot face aceste lucruri pentru că am o școală foarte sănătoasă în spate, cea a muzicii clasice. A fi talentat nu este suficient! Trebuie să investești foarte mult timp în această activitate, să muncești. Cânt în continuare muzică clasică pentru că, de fapt, acesta este punctul de pornire pentru orice interpret. Doar cu o școală muzicală solidă te poți implica și în altfel de proiecte care să fie apoi apreciate. Altfel spus doar dacă poți înțelege și interpreta muzica lui Beethoven, de exemplu, poți cânta și pop sau rock."

Câteva dintre afirmațiile lui David Garrett rostite ieri la Universitatea Națională de Muzică din București. După prezența sa în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", violonistul le-a vorbit studenților instituției de învățământ, împreună cu pianistul Julien Quentin, despre întreaga sa activitate până în prezent. Sfaturi despre modul de studiu, tehnici de interpretare, povești despre emoțiile de dinainte sau din timpul unui concert, importanța pregătirii pentru a urca pe scenă sau alegerea unui repertoriu potrivit, toate s-au regăsit în discuția purtată de David Garrett cu tinerii muzicieni.

Despre prezența violonistului la Universitatea Națională de Muzică din București ne-a vorbit Dan Dediu, rectorul instituției de învățământ:

"David Garrett este un idol al tineretului și faptul că a venit la noi contează foarte mult. A fost foarte degajat. Împreună cu pianistul cu care cântă, Julien Quentin, cred că s-au simțit foarte bine. A fost un șuvoi de informații și de sfaturi, de fapt, pentru tinerii muzicieni, pe care, iată, un violonist de talie mondială le împărtășește tinerilor studenți români."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie