Arhivă : Cronici Înapoi

Concert al Orchestrei de Tineret a Germaniei în cadrul 'Verii Magice'

Publicat: miercuri, 22 Iulie 2015 , ora 11.04
La Ateneul Român am avut ocazia aseară, 21 iulie 2015, să ascult Orchestra de Tineret a Germaniei. Mai exact una dintre orchestrele germane de tineret - cea în care membrii au vârste cuprinse între 15 și 21 de ani. Concertul, înscris în cadrul festivalului 'Vară magică', a fost unul foarte plăcut și a conținut un program echilibrat.

Seara s-a deschis cu Simfonia Clasică de Serghei Prokofiev. Tinerii muzicieni și-au îndeplinit cu succes îndatoririle interpretative și au adus lucrării culoarea potrivită. A urmat Primăvara Apalașă de Aaron Copland, prezentată într-o formulă instrumentală restrânsă. Am remarcat talentul deosebit al clarinetistului și al flautistei.

După pauză am putut asculta lucrarea de forță a serii: Simfonia Italiană de Felix Mendelssohn. S-a simțit instant buna cunoaștere a lucrării și plăcerea de a o interpreta. Dirijorul Patrick Lange, cel care s-a aflat în fruntea orchestrei, s-a dovedit a fi unul foarte eficient. Fără a face uz de gesturi excesive, a reușit să obțină tot ce-și dorea de la muzicieni.

Concertul a fost foarte bine primit de publicul entuziast, care a fost răsplătit cu un bis prelungit, ce a culminat cu Zborul cărăbușului de Nikolai Rimski Korsakov. După concertul de la București, tinerii muzicieni își continuă turneul internațional care îi va duce până în China.


La final am stat de vorbă cu dirijorul Patrick Lange:

A fost o experiență minunată. Ateneul este o sală minunată și are o mare tradiție. O știam înainte numai din poze, dar îmi aduce aminte puțin de Musikverein din Viena, are o atmosferă specială. Răspunsul de la public a fost unul extraordinar ir experiența a fost una minunată.


Am constatat o energie extraordinară pe care ați împărtășit-o cu orchestra, mai ales pentru Simfonia Italiană. Cum a luat naștere acest program?

La început am avut doar Mendelssohn-ul, iar apoi ne-am gândit ce am putea pune în contrast și așa am ajuns la Simfonia Clasică. La mijloc am câutat să punem o lucrare mai scurtă, care să ofere posibilitatea auzului să respire. E interesant să auzi o instrumentație mai mică, voci soliste, care pot exprima mult mai bine anumite înțelesuri. În Simfonia lui Mendelssohn vezi peisajul Italiei, iar în lucrarea lui Copland pe cel al Americii. Și asta a fost o legătură între lucrări.


Reportaj realizat de Radu Mihalache