Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Română de Tineret -evoluție entuziasmantă într-o 'Vară Magică' de succes

Publicat: joi, 16 Iulie 2015 , ora 12.11

Al doilea eveniment din cadrul festivalului "Vară magică" - ediția 2015, i-a reunit din nou pe scena Ateneului Român pe membrii Orchestrei Române de Tineret. Sub bagheta dirijorală a lui Cristian Mandeal, cel mai cunoscut și apreciat ansamblu instrumental al țării a oferit publicului prezent un program Mozart-Mahler, într-o seară de iulie ce s-a dovedit a fi încântătoare, judecând după prestația de înaltă ținută artistică oferită de muzicienii care au evoluat pe scena Ateneului. În prima parte, violonistul Eugen Țichindelean a reușit o interpretare rafinată și plină de noblețe a Concertului nr.5 KV219 în La major pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Orchestra l-a urmat întocmai, reușind să îl pună în valoare pe tânărul violonist, laureat al Concursului George Enescu din anul 2003, permițându-i să realizeze frazările dorite și paleta dinamică diversă, beneficiind totodată și de o tehnică violonistică bună. În partea a II-a, ample sonorități deosebite s-au dezlănțuit sub cupola Ateneului, Orchestra Română de Tineret reușind o interpretare remarcabilă a Simfoniei I în Re major de Gustav Mahler. De altfel, a fost un test al maturității important pentru tinerii instrumentiști care s-au aflat la prima experiență mahleriană, înaintea unor proiecte importante pe care ansamblul urmează să le desfășoare în viitorul apropiat.

Despre această nouă experiență muzicală dar și despre viitoarele evenimente ne-a vorbit la finalul concertului dirijorul Cristian Mandeal:

Sunt foarte multumit de cum a ieșit acest concert. Este prima lor experiență mahleriană. Repertoriul nostru se îmbogățește constant și bineînțeles că abordăm lucrări din ce în ce mai pretențioase din toate punctele de vedere. Această experiență de care puțin mă temeam a fost depășită cu bine. Este de fapt un preambul pentru concertul de peste trei zile pe care îl avem la Toblach, în Italia, unde deschidem Festivalul Mahler de acolo. Mai avem tot felul de alte proiecte în această vară, vom fi la Milano, apoi orchestra va deschide Festivalul Enescu și după aceea vom pleca la Festivalul de la Aix-en-Provence. La fel de importantă și prezența noastră din 28 octombrie de la Konzerthaus Viena și invitația Institutului Cultural Român de la Istanbul de a reprezenta România pe 1 decembrie, de Ziua Națională.


Tot la finalul concertului, clarinetistul Aurelian Octav Popa ne-a împărtășit câteva impresii:

Câtă diversitate, cât curaj la maestrul Cristian Mandeal să îi solicite pentru niște volute extraordinare în simfonia aceasta care permite niște expansiuni. Pe solist l-am auzit dimineață la repetiție. Minunat, a avut un gest atât de plăcut. A fost foarte plăcut.


- A fost foarte frumos. Ne-a încântat și ne bucură că avem vara un spectacol la care să ne relaxăm și să ne facem o vacanță fericită.

- În orice stare ai fi, reușește să te scoată din amorțeală, te cutremură și te înalță, te fortifică spiritual și ieși de la concert fericit.


Un eveniment reușit, o seară cu muzică de bună calitate, într-un festival care se dovedește a fi de o importanță deosebită pentru publicul pe care îl fidelizează.


Reportaj realizat de Alexandru Mija