Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Primul recital al cvartetului 'Arcadia' pe scena Ateneului Român

Publicat: luni, 15 Iunie 2015 , ora 10.51

După ce acum câteva săptămâni a concertat pe scena Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", sub al cărui patronaj se află începând cu luna mai, cvartetul clujean "Arcadia" a susținut sâmbătă, 13 iunie 2015, primul recital pe scena Ateneului Român. Dacă programul evenimentului precedent a fost unul al extremelor - de la Haydn la Janacek, acesta a fost unul pur romantic.

Seara a debutat cu Cvartetul de coarde op.44 în mi minor. Cu un sunet, despre care am putea spune că-i caracterizează, muzicienii au pornit călătoria muzicală propusă cu multă siguranță și cu o mare forță expresivă. Nu am întâlnit pe parcurs excese romantice, răbufniri patetice, întregul opus a fost interpretat într-o manieră cât se poate de echilibrată. Această abordare pare să fi făcut deliciul publicului, care deși nu a fost foarte numeros, a fost foarte divers.


- Am venit în concediu din Spania și am decis împreună cu niște prieteni să venim în această seară la Ateneu. Am fost foarte încântați, totul a fost extraordinar. Nu știam că toți cei patru muzicieni sunt din România! Mi-au părut a fi cu adevărat minunați. Este prima dată când vin aici, dar cu siguranță mă voi întoarce."


După pauză, celor patru membrii ai cvartetului 'Arcadia', adică violoniștii Ana Torok și Răsvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Torok, li s-a alăturat violoncelistul Marin Cazacu. Împreună au cântat Cvintetul cu două violoncele în Do major de Franz Schubert. Ar fi de prisos să descriu ce s-a întâmplat pe scenă, cert este că nu am realizat când a trecut timpul. Eu cred că atunci cânt mi se întâmplă să percep așa un recital, înseamnă că artiștii au făcut ceva așa cum trebuie.


Despre prezența domniei sale pe scena Ateneului Român am vorbit la final cu violoncelistul Marin Cazacu.

"Pe lângă faptul că este o lucrare pe care o apreciez atât de mult încât aș putea să o interpretez la orice oră din noapte și din zi, în orice context și în fața oricărui public, pentru că oferă muzicianului cele mai emoționante din câte s-au compus vreodată, bucuria însă de a cânta alături de acești tineri pe care îi cunosc de mult timp este atât de fascinantă. Pentru această seară am făcut doar două repetiții pentru a ne putea adapta la această partitură deosebită și dificilă. Am reușit să mă integrez într-o formație care e foarte sudată. Le prevăd un viitor extraordinar. Sunt tineri care iubesc muzica și care o exprimă ca atare și publicului care am văzut că a apreciat tot ceea ce au creat. Astăzi am avut bucuria să știu că muzica și în România va avea viitor."


Radu Mihalache