Arhivă : Cronici Înapoi

Tânărul Festival Vibrate! continuă la Brașov

Publicat: vineri, 12 Iunie 2015 , ora 17.36

La Brașov se află în plină desfășurare prima ediție a Festivalului internațional de muzică de cameră și arte Vibrate, derulat până în 14 iunie. Organizatorii - violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu - au invitat tinerele staruri ale muzicii clasice din Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, Ucraina și Rusia, absolvenți ai Colegiului Regal de Muzică din Londra și laureați a numeroase și importante competiții. Spațiile alese pentru concertele din festival nu sunt obișnuitele săli de concert, preferându-se cântatul în alte clădiri relevante pentru istoria Brașovului - ca Biserica romano-catolică Sfinții Petru și Pavel, Piața George Enescu sau Bastionul Țesătorilor. Ieri, în 11 iunie 2015, Vibrate a avut nu unul, ci două concerte în agendă - primul, de la ora 14.00, i-a adus pe membrii ansamblului Monte Piano Trio în Sala festivă a Colegiul Andrei Șaguna. Acest spațiu splendid, pe care nu îl ghicești în spatele fațadei clasice, este parte a clădirii construite în 1850, în care au învățat sau predat de-a lungul timpului numeroase personalități ale culturii românești - între ele Ciprian Porumbescu, Gheorghe Dima, Lucian Blaga și Octavian Goga.

Sub semnul tinereții

Vă spuneam ieri că festivalul Vibrate stă sub semnul tinereții - evenimentul însuși aflându-se la prima sa ediție. Concertul de la Liceul Șaguna nu a făcut excepție - pianista Irina Botan, violonistul Francesco Sica și violoncelistul Claude Frochaux au cântat pentru elevii și profesorii prezenți în sală opusuri de tinerețe ale compozitorilor Gustav Mahler și Dmitri Șostakovici. Cvartetul cu pian în la minor (în care a cântat și violista Ruth Gibson) este singurul opus cameral fără voce scris de Mahler, schițat la vârsta de numai 16 ani - o creație plină de momente de tandrețe și înflăcărare căreia i-au urmat două dansuri slave pentru pian la patru mâini de Dvorak. Diana Ionescu și Irina Botan au cântat pentru prima dată împreună în această formulă și au reușit, cu mult entuziasm, pe alocuri cu delicatețe sau, dimpotrivă, unde se impunea, cu forță de virtuoz să treacă peste dificultatea interpretării pe un instrument foarte vechi, cu numeroase lipsuri și probleme. Grozav a fost și Monte Piano Trio, pe care l-am ascultat la final într-o partitură scrisă de studentul de 17 ani Dmitri Șostakovici, bolnav de tuberculoză și foarte îndrăgostit. S-a simțit că cei trei muzicieni cântă de multă vreme împreună, pentru că ei funcționează deja ca un organism unic.

String Theory la Sinagogă

Seara am fost la cel de-al doilea concert, găzduit de Sinagoga neologă din Brașov sub genericul String Theory - s-a cântat, deci, muzică de cameră pentru instrumente de coarde. Prezent permanent pe scenă, violonistul Valeri Sokolov a făcut un tur de forță cu Sonata op. 27 nr. 3 pentru vioară solo de Eugene Ysaye - una dintre cele mai dificile partituri de gen; artistul ucrainian a cântat apoi cu Vlad Maistorovici Sonata pentru două viori op. 56 de Serghei Prokofiev iar la final Sextetul pentru coarde op. 70 "Souvenir de Florence" de Ceaikovski. O acustică foarte bună, interpretări excelente, ne-au transportat în alte lumi, obligându-ne pentru câteva ceasuri să trăim în prezent. Pentru că marii interpreți au acest dar - de a te hipnotiza! Iar Valeri Sokolov, Vlad Maistorovici, violiștii Ruth Gisbon, Daniel Palmizio, violonceliștii Pau Codina și Ashok Klouda sunt pe bună dreptate unii dintre cei mai apreciați instrumentiști ai tinerei generații.

Muzicienii antrenați în spiritul solisticii sunt din ce în ce mai conștienți de nevoia de deschidere în fața repertoriului cameral - iar Festivalul Vibrate accentuează foarte bine și acest aspect al vieții artistice actuale.

Vibrate continuă până duminica aceasta, în 14 iunie, la Brașov, așa că dacă aveți drum înspre munte nu ratați aceste concerte!

Informații complete despre artiști și programul Festivalului Vibrate! - pe pagina evenimentului: www.vibratefestival.ro

Irina Cristina Vasilescu