Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. La Cărturești Carusel 's-a cântat aseară' prima carte semnată Cătălin Crețu

Publicat: miercuri, 10 Iunie 2015 , ora 12.40

După mulți ani de cercetări și studii în domeniul muzicii electroacustice și multimedia, dar și după multe spectacole și manifestări extrem de interesante care au dezvăluit noi valențe ale sunetului, compozitorul Cătălin Crețu și-a lansat aseară, 9 iunie 2015, cartea care sintetizează toate experiențele dobândite în decursul anilor: "De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă".

Titlul este o asociere între sunetul sinus, un tip de sunet alfa în viziunea compozitorului, și anatomia umbrei, denumire inspirată de una dintre lucrările compuse de Cătălin Crețu. Volumul lansat ieri dezvăluie informații despre implicarea noilor tehnologii în muzică, realizarea unei punți între artă și inginerie de sunet și, foarte interesant, o perspectivă istorică asupra modului în care compozitorii s-au raportat la sunet de-a lungul timpului. Dincolo de calitatea și importanța informațiilor relevate de textul cărții, evenimentul lansării a fost unul deosebit. În spațiul cochet al noului sediu Cărturești Carousel din Centrul Vechi, cei prezenți la eveniment au avut parte de un nou spectacol-performance. Practic, așa cum frumos spune însuși Cătălin Crețu, cartea sa a fost cântată. Momentul de început a reprezentat unul dintre elementele spectaculoase ale lansării, autorul prezentând invitaților placa de tipar a cărții, pe un fundal de muzică electronică. Au fost și efecte vizuale iar pe tot parcursul evenimentului coperta cărții a putut fi urmărită în mișcare, sub forma unei pelerine purtate de tânăra Andreea Hrior care completa imaginea unui spectacol sincretic reușit. Invitat special a fost percuționistul Dan Alexandru, unul dintre colaboratorii compozitorului, mai ales în cadrul proiectului OpusArt.

Astfel, o lansare la care autorul nu a vorbit deloc, exprimându-se, chiar și în acest caz, prin modul în care mereu i-a captivat pe cei care i-au urmărit activitatea până acum. Un artist apreciat în egală măsură de muzicienii consacrați dar și de colegii compozitori, care au fost prezenți la evenimentul de aseară.


Iată ce a declarat compozitoarea Diana Simon:

"Cătălin este o continuă surpriză, este un om al travaliului, un om căruia îi plac provocările și o persoană pe care niciodată nu o să o putem defini într-un singur cuvânt, ceea ce este o mare calitate astăzi. E o eternă provocare."


Volumul prezentat aseară de Cătălin Crețu a fost lansat la editura Vellant. În acest sens, am stat de vorbă și cu Alexandru Radu, directorul editurii:

"Este o carte scrisă de un compozitor despre muzica pe care o scrie. Ne cunoaștem de mai mult timp, am colaborat în diverse ocazii cu Cătălin. El este un personaj extraordinar, total aparte, își lansează o carte pe care apoi o cântă în Cărturești Carusel. Totul a fost, din punctul ăsta de vedere, o idee foarte bună, cu specificul răsturnărilor pe care le trăim în contemporaneitate."

O idee foarte bună, într-adevăr originală și menită să apropie publicul de acest tip de spectacole sincretice, dar și un volum care poate să deschidă noi orizonturi celor care doresc să exploreze fenomenul sonor.


Reportaj realizat de Alexandru Mija