Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 2 iunie 2015

Publicat: miercuri, 3 Iunie 2015 , ora 15.07

"...Un recital care atrage după cum vedeți... Noi avem o tradiție, am prezentat grupuri de violoncele, un ansamblu mult mai mare cum este Violoncellissimo... am prezentat formații de la 8 la 100 de violonceliști, iar acești "pui", grupuri mai mititele trezesc interes și atractivitate..." - violoncelistul Marin Cazacu, în finalul serii de 2 iunie 2015 de la Sala Mică a Ateneului Român, o sală cu o acustică ideală pentru muzica de cameră interpretată cu pasiune de un cvartet de violoncele.

Reuniți în Four Cellos, Ella Bokor, Mircea Marian, Octavian Lup și Adrian Precup au înscris în cadrul seratelor de marți un recital pe cât de inedit, pe atât de interesant pentru publicul care a umplut Sala mică a Ateneului. S-a văzut pe lângă talent, energie, plăcerea de a cânta, de a performa și dorința de a oferi publicului un repertoriu divers și inedit.

Într-o incursiune de la creația barocă din Adagio de Tomaso Albinoni la pasionalul tango argentinian imaginat de Astor Piazzolla, programul prezentat de cei patru muzicieni a fost pe placul unui public entuziast, cum este cel din Stagiunea de marți seară, un public în care mentorii își urmăresc cu interes discipolii.

"Nu este o idee nouă, eu am realizat-o cu mult timp în urmă cu Alexandra Guțu, Răzvan Suma și cu Olga Mănescu. De fapt așa am debutat, cu un cvartet de patru violoncele care se numește Cellissimo, după care studenții mei au preluat această idee, ceea ce este minunat pentru că, iată, patru violoncele pot suplini cu brio un cvartet clasic de 2 viori, violă și violoncel. Repertoriul a fost unul ofertant... S-a pretat foarte bine la acest tip de ansamblu care poate exprima cu mare ușurință atât repertoriul baroc, cum s-a văzut în lucrarea lui Albinoni, cât și lucrări romantice, cum au fost cele de Dvorak și David Popper și bineînțeles cele de divertisment. Așa cum ați văzut a fost un program în care a dominat această dimensiune de divertisment prin tangourile din America de Sud. Acești patru muzicieni care au format acest cvartet Four Cellos sunt instrumentiști minunați. Ei au abordat fiecare piesă cu profesionalism în așa fel încât să redea substanța muzicii și caracterul fiecărei lucrări..." (Marin Cazacu)

Four Cellos sau patru muzicieni aflați pe o traiectorie ascendentă a carierei lor artistice, cu o sonoritate omogenă, patru tineri pe care îi definește talentul, eleganța și seriozitatea. Ella Bokor, Mircea Marian, Octavian Lup și Adrian Precup sunt numele celor patru muzicieni ovaționați de publicul care a primit cu bucurie încă o seară de marți din stagiunea de la Sala mică a Ateneului Român.

Jeanine Costache