Arhivă : Cronici Înapoi

Pianul călător la Brașov

Publicat: vineri, 3 Aprilie 2015 , ora 10.52

După Galați, al cincilea turneu "Pianul călător" a poposit joi 2 aprilie 2015, în Sala Patria a Filarmonicii Brașov. Un public cald, amator de concerte, care a umplut până la refuz sala, i-a întâmpinat cu aplauze generoase pe maestrul Horia Mihail și pe membrii Orchestrei Filarmonicii de la poalele Tâmpei.

Horia Mihail și pianul său călător au fost ca de obicei centrul atenției, iar publicul a fost delectat cu interpretarea Concertului nr. 2 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov. La final, publicul a fost încântat și a aplaudat minute în șir.


"- Avem un solist de valoare în orașul nostru. Duce faima Brașovului și pe alte meridiane. Ne bucurăm că vine și acasă. Da, a fost frumos. A fost o seară minunată, lume multă, foarte frumos.

- Ca de obicei, grozav.

- Foarte frumos. L-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul acesta a fost mai frumos.

- Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit.

- Nu oricine ar face asemenea efort.

- Ca de obicei. Reușește cu orchestra, se transpune și azi a fost ceva chiar aproape de adevăr. Reușit.

- Foarte frumos. Minunat. Este greu să dau eu acum argumente de natură artistică, dar în orice caz, transmite emoția, într-un mod în care ne impresionează."


La rândul său, Horia Mihail a apreciat publicul din orașul său natal, dar a avut de făcut unele observații legate de condițiile oferite de Filarmonica brașoveană:

"Publicul de aici este publicul meu fiindcă aici am debutat, aici locuiesc și aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât și de cei pe care îi cunosc personal, așa că n-aș putea spune că este un popas, ci poate că este un punct de plecare. Cum de multe ori am spus în toate mediile posibile, Filarmonica din Brașov nu are un pian de concert. Mai mult decât atât, sunt probleme destul de mari pe scenă. "Pianul călător" din acest an aduce noul, orașe noi. În anul acesta voi debuta la Luduș, voi debuta la Baia de Arieș, orașe care nu sunt în circuitul obișnuit al artiștilor."


Următorul popas al turneului Pianul călător va fi în 7 aprilie 2015, la Reșița.


Reportaj realizat de Adina Dragomir - Radio România Cultural