Arhivă : Cronici Înapoi

'Omagiu lui Lipatti'

Publicat: joi, 26 Martie 2015 , ora 13.56
Concertul de ieri, 25 martie 2015, susținut de elevii Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti pe scena Ateneului Român a demonstrat înaltul nivel de pregătire al școlii muzicale românești. Căci soliștii, dirijorii, întregul aparat orchestral, dar și cel coral au lucrat intens la realizarea unui program variat și dificil pe care l-au prezentat auditoriului numeros cu multă pasiune și determinare.

Cu lucrări de Johann Strauss tatăl și fiul, Klaus Badelt, Alfred Mendelsohn și Franz von Suppé și-a început programul orchestra de suflători a colegiului sub bagheta lui Marcel Pețanca. Intervențiile solistice ale lui Giani Busnea la instrumente de suflat, în Arii din Muntenia de Mendelsohn nu au trecut neobservate, tehnica și sensibilitatea interpretului fiind în consonanță cu sonoritățile sclipitoare ale folclorului românesc.

În deschiderea celei de-a doua părți a concertului, actrița Maia Morgenstern a vorbit despre importanța promovării și susținerii muzicienilor din acest liceu. Am ascultat apoi uvertura Coriolan de Ludwig van Beethoven și duetul "La ci darem la mano"din opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, vocile sopranei Daniela Popescu și a baritonului Samuel Adîgüzel oferind publicului un moment expresiv. La fel și profesorii Cătălin Oprițoiu și Virgil Oprițoiu, soliști în următoarea lucrare, Simfonia concertantă pentru două flaute și orchestră de Domenico Cimarosa.

Emoțiile au părut că nu-și au locul în interpretarea Alexandrei Matei în Emmanuel Séjourné, Concertul pentru marimbă și orchestră, partea a II-a. Eleva, la numai 16 ani, a demonstrat o tehnică desăvârșită și un simț al proporțiilor foarte dezvoltat.

Rimurile dansante și melodica vioaie din baletul Gayaneh de Aram Haciaturian au completat sonoritățiile masive ale uverturii operei Maeștrii Cântăreți din Nürnberg de Richard Wagner. Extraordinara interpretare a suflătorilor de alamă în această pagină wagnerienă dificilă a constituit un moment de referință al concertului, al cărui final a propus două lucrări vocal-simfonice.

"Lacrimosa"din Requiem-ul de Mozart și Fortuna Imperatrix Mundi din cantata profană Carmina Burana de Carl Orff au adus pe scena Ateneului un număr mare de elevi, orchestrei alăturându-se și corul colegiului pregătit de profesoara Ana Lăcrămioara Pauliuc. Seriozitate, bun gust și prospețime sunt cuvintele ce au caracterizat cântul acestora din seara de 25 martie, răsplătit la sfârșitul concertului cu numeroase și binemeritate aplauze.

Seara muzicală s-a înscris în Campania "Un pian pentru Lipatti" inițiată în martie 2014, un demers menit să adune fondurile necesare achiziționării unui instrument de valoare pentru colegiu.


Desiela Tătaru