Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară – 27 ianuarie 2015

Publicat: miercuri, 28 Ianuarie 2015 , ora 14.05

Din ce în ce mai diversă paleta instrumentelor prezentate în cadrul Stagiunii de marți seară - „vedeta” recitalului din 27 ianuarie a fost oboiul. Și atunci când este mânuit cu abilități tehnice spectaculoase, precum cele ale tinerei muziciene Felicia Greciuc, oboiul a suscitat interesul melomanilor care au primit cu entuziasm un recital în care piesele solistice au alternat cu cele camerale. O dificilă și complexă incursiune de la preclasic la modern a prezentat oboista Felicia Greciuc alături de experimentata pianistă Cristina Popescu, la rândul său protagonistă în două opusuri solistice:

„Inserțiile mele solistice s-au potrivit pentru că au fost în stil: prima parte a fost gândită în perioada preclasică, iar în a doua parte ne-am oprit la lucrări moderne...Felicia Greciuc este o foarte bună oboistă, o fată extraordinar de ambițioasă, muncitoare și talentată... face cinste școlii noastre de oboi...”

Născută pe plaiuri moldovene, la Suceava, unde a îndrăgit oboiul, Felicia Greciuc a dobândit o tehnică instrumentală excelentă la Universitatea de Muzică București și și-a șlefuit arta interpretativă la cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. De un an Felicia Greciuc este solist instrumentist al Filarmonicii “George Enescu” și continuă prin recitalurile susținute să arate publicului, după cum mărturisește, frumusețea instrumentului pe care-l îndrăgește atât de mult:

„Mi-a făcut mare plăcere să reușeșc în această seară să încânt publicul și să creez o atmosferă plăcută. Ne-am gândit să facem o trecere de la baroc spre secolul XX. Noi zicem că muzica barocă e simplă, dar nu e chiar așa și s-a văzut asta în fantezia lui Telemann.Am continuat cu Carl Philip Emanuel Bach, cu o sonată reprezentativă pentru oboi, extraordinar de frumoasă. A urmat Poulenc, un compozitor francez foarte drag mie, are o muzică cu multe trăiri, cu multe sentimente așa că nu am putut să nu cânt Sonata pentru oboi și pian. Dorati a fost ultimul compozitor, cu Duo concertante – o nebunie de piesă: tehnică, muzicală și ritmică....”

Cu incursiunea lor de la preclasic la modern, în care am perceput o coloristică timbrală bogată, un sunet cald, acuratețe intonațională și multă expresivitate, oboista Felicia Greciuc și pianista Cristina Popescu au impresionat publicul aflat în Sala mică a Ateneului Român, răspunzând cu un bis din creația lui Carl Nielsen, chemărilor repetate la rampă.

Jeanine Costache