Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 5 ianuarie 2015

Publicat: miercuri, 7 Ianuarie 2015 , ora 13.42

O interpretă surprinzător de matură cu un bogat traseu solistic, pianista Adela Liculescu a fost oaspete al Stagiunii de marți seară. Prezența sa pe afiș a adus în 5 ianuarie un public numeros și entuziast care a umplut Sala mică a Ateneului Român. Că este un nume deja afirmat în peisajul muzical o confirmă traiectoria sa artistică pe importante podiumuri de concerte din țară și de peste hotare, incluzând Filarmonicile din Berlin și München. Adela Liculescu a revenit în stagiunea de marți seară și s-a încumetat la un program extrem de dificil în care s-au regăsit ultima dintre sonatele beethoveniene, op. 111 în do minor, și Sonata în si minor din creația lui Franz Liszt. Lucrări ofertante, conturate cu o gândire clară de o muziciană care stăpânește o excelentă tehnică pianistică:

"A fost un concept de recital pe care mi l-am dorit foarte mult, cu două piese monumentale și în mijloc o pată de culoare. Sigur, această sonată de Beethoven este foarte modernă pentru vremea ei. Beethoven a creat sonorități și culori absolut deosebite, impresioniste în ariettă, sonorități pe care le auzim și în partea a doua a sonatei de Liszt. De aceea mi-am dorit să unesc aceste două lucrări prin piesa Reflets dans l'eau de Debussy care tocmai aceste sonorități, diafane și dantelate le exploatează... Sper că am reușit să transmit publicului acest concept, această idee..."

Un program atent lucrat, în care am perceput o paletă de nuanțe, un program abordat de Adela Liculescu cu dezinvoltură, virtuozitate și rafinament, apreciat pe măsură de un public interesat de evoluțiile sale, în care s-a aflat și violoncelistul Marin Cazacu:

"Ce bucurie să asculți un tânăr artist cântând atât de matur... Am fost impresionat și de alegerea programului pentru că nu e la îndemâna oricui la o asemenea vârstă - știu că Adela Liculescu are doar 21 de ani - să abordeze ultima sonată a lui Beethoven alături de celelalte două lucrări. O îmbinare fantastică între o maturitate pe care și-a dobândit-o prin studiu, prin foarte multă apropiere de partituri și o ușurință tehnică ieșită din comun. Adela Liculescu are o capacitate de a gândi fiecare detaliu pe care-l cântă... Este o artistă pe care eu o văd în viitor completă și care va bucura sufletul multor melomani."

Pentru a cincea oară pe scena Sălii mici a Ateneului Român, Adela Liculescu a demonstrat încă o dată că are trăsăturile unei muziciene capabile să realizeze o carieră pianistică importantă.

Jeanine Costache